От Китай отказали да предоставят данни на СЗО за първите случаи на COVID-19

От Китай отказали да предоставят данни на СЗО за първите случаи на COVID-19

Китайските власти отказали да предоставят важни данни на разследващата комисия от СЗО, разкрива „Ню Йорк таймс“.
Китайските учени отказали да споделят с колегите си суровите данни за началото на пандемията от новия коронавирус. Според няколко източника на изданието напрежението между екипите било толкова сериозно, че на няколко пъти се стигнало и до викове и скандали.
Мисията на международния екип на СЗО в Китай продължи 27 дни, като целта на визитата беше да се опитат да проследят произхода на пандемията. Това би дало важна информация как човечеството може да реагира при подобни бъдещи здравни предизвикателства.
Според участниците в екипа техните китайски колеги били изнервени от постоянните въпроси и искания на данни.
Китайските власти също така натискали международния екип да приеме идеята, че вирусът може да не е възникнал в Китай, а да е бил внесен там – твърдение, с което страната се опитва да пренапише това, което знаем до момента. От СЗО отговорили, че ще се въздържат от подобни твърдения, ако няма данни за тях.
От организацията потърсили компромис с китайските си колеги, като ги похвалили за бързата реакция в началото на пандемията, но продължили да настояват за най-ранните възможни данни за коронавируса.
От китайска страна отговорили, че нямат достатъчно време, за да съберат пълните данни за пациентите и предоставили единствено заключителни доклади.
Относно това дали пандемията е започнала по-рано отколкото Китай твърдят, от СЗО казват, че за момента няма такива данни. В същото време експертите коментират липсата на подобни доклади за пациенти от ранните дни на болестта.
Китайските власти признават, че още през октомври 2019 г. в болницата в Ухан били приети 92 души със симптоми като висока температура и кашлица. Коронавирусът не бил открит в кръвта им, но тестовете били непълни. От СЗО са категорични, че са нужни още данни.
Очаква се от СЗО да публикуват пълния доклад за посещението си в идните седмици, но екипът продължава да настоява Китай да изследва за вируса по-ранни кръвни проби, за да се провери дали не се е разпространявал по-рано в страната.
Експертите искат също Китай да проведе мащабно разследване за животинския пазар в Ухан, за който се предполага, че е „родното място“ на коронавирусната пандемия./ Novini.bg

Още по темата