Строителите с гневно писмо до Радев за голям провал на служебния министър Комитова

Строителите с гневно писмо до Радев за голям провал на служебния министър Комитова

Камарата на строителите в България (КСБ) изпрати отворено писмо до президента Румен Радев.
Професионалната организация, действаща като официален представител на строителните фирми в България, подчертава, че винаги са работили активно и конструктивно и с представителите на изпълнителната власт и отправят тежки критики към назначения от президента служебен министър.
„Г-н Президент, свидетели сме в последния месец на ескалация на негативните и уронващи престижа на строителния бранш внушения, отправени от министри от назначения от Вас служебен кабинет – от министрите на финансите, на икономиката, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на здравеопазването.
Особено смущаващи са изказванията на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова“, пише организацията на фирмите от бранша.
Те подчертават, че само в рамките на един месец, в който арх. Комитова заема поста служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, строителният бранш в България е изпаднал в колапс.
„Вследствие на създадената от страна на министъра несигурност Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и ресорните ведомства не работят, строителните и монтажни работи не се актуват, разплащания с контрагенти не се извършват.
Крайно противоречиви са и действията на министър Комитова, свързани с кадровата политика и направените уволнения и назначения“, алармират те.
Ситуацията в бранша се усложнява и заради спрените действия във всички институции, ангажирани с изпълнението на сключените договори.
Блокирани са и всички оперативни програми, които засягат енергийна ефективност, ВиК мрежи и околна среда, транспортна инфраструктура, развитие на селските райони, вследствие на което е създадена реална опасност да се загубят безвъзвратно милиарди евросредства, предупреждават КСБ.
„Провежданата политика от служебния кабинет е в абсолютен противовес на световната практика за използване на строителството като ключов инструмент за излизане от икономическата криза, възникнала в резултат на пандемията COVID-19“, твърди строителният бранш.
Фирмите призовават да спре негативната кампания, уронваща авторитета на строителния бранш, осигуряващ заетост на близо 250 хил. души, както и използването му за политически цели, както и да се активизира работата на държавната администрация, която в момента е блокирана.
„Министерствата и ръководените от тях ведомства да изпълняват стриктно своите ангажименти по договорите с изпълнителите. Да бъдат разплатени своевременно натрупаните задължения от страна на държавата към бранша.
Да продължи работата по програмата за енергийна ефективност. Да не се допуска спиране на стартирали и предстоящи процедури и дейности във ВиК и пътния сектор, както и по оперативните програми – ОПОС, ОПРР, ОПТТИ, ПРСР и ОПРЧР“, искат още те.
„Исканията на КСБ не са политически. Те са свързани с необходимостта от нормално функциониране на един от ключовите за икономиката на страната браншове, осигуряващ 12% от БВП. Изпълнението им касае запазването на хиляди работни места, стабилността на приходната част на бюджета, сигурността на банковия и финансов сектор.
При необходимост сме готови да предоставим допълнителна информация относно нашите искания. Очакваме Вашата своевременна реакция и подкрепа. В случай че не бъдат предприети мерки, ще бъдем принудени да защитим правата на членовете на КСБ и заетите в сектора по всички допустими от закона начини“, завършва писмото им./Blitz.bg

Още по темата