Номинираният за премиер на Ливан Мустафа Адиб се отказва от опитите си да състави правителство

Номинираният за премиер на Ливан Мустафа Адиб се отказва от опитите си да състави правителство


Мустафа Адиб, на когото бе възложено да състави новото правителство на Ливан, съобщи днес след среща с президента Мишел Аун, че се отказва от възложената му задача, предадоха осведомителните агенции.

Почти от един месец номинираният на поста Адиб се опитваше да състави правителство от експерти, което да предприеме спешни реформи за извеждане на страната от тежката политическа и икономическа криза, влошена от разрушителната експлозия в Бейрут на 4 август, взела близо 200 жертви.

В изявление, предавано по телевизията, Адиб каза, че политическите сили в Ливан са нарушили съгласието, към което той се е стремял в името на съставяне на кабинет и не са се отказали от политизирането на този процес. Затова той поднася извиненията си, но се отказва от възложената му задача.

Оставката на Адиб е тежък удар за френския президент Еманюел Макрон, който бе начело на инициативите за стабилизиране на ситуацията в Ливан, отбелязват агенциите.

Ройтерс сочи като основен проблем пред съставянето на правителство разногласията по въпроса кой да оглави финансовото министерство. За ключовото министерство спорели двете основни ливански шиитски групировки – Хизбула и Амал, отбелязва Асошиейтед прес.

Още по темата