Последно заседание на 44-ото Народно събрание

Последно заседание на 44-ото Народно събрание

С кворум от 194 народни представители започна последното пленарно заседание на 44-ото Народно събрание.
Заседанието бе открито от председателя на парламента Цвета Караянчева.
По традиция парламентарно представените партии излизат с декларации, в които имат заключителни думи.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че ГЕРБ ще положи усилия за възстановяването на нормалния диалог между партиите и между различните институции.
Според нея българската здравна система е удържала на натиска и до този момент лекарите продължават да спасят живот, но 44-ото Народно събрание невинаги е било на нивото, което е необходимо. Често се се чували обиди, често е имало разделение, без да се търси начин за национално единство.
„Но бяхме единни при въвеждането на извънредно положение, както и когато изведохме образованието като приоритет“, допълни тя.
Дариткова призова всички да мислят и за дните след изборите, защото няма партия, която да управлява сама и да си е самодостатъчна.
„Готови сме да подадем ръка и да работим за национално единение“, каза още тя.
„Трябва да се справим със здравната криза и с възстановяване на икономиката. 44-то НС изпълни своите функции, управлението не позволи да бъде подменен вотът на избирателя, не позволихме държавата да потъне в хаос и безвластие“, заключи Даниела Дариткова.
Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова в своята декларация заяви, че парламентарната група на БСП е искала промяна на качеството на живот на българите и е останала вярна на тази цел.
„Не влязохме в скрити договорки, превърнахме се в алтернатива – не на думи, а на действия. Правихме алтернативен бюджет четири години“, добави още тя
За нея мнозинството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е било арогантно и самодостатъчно, не се е обръщало внимание на предложенията на БСП.
„Законодателството беше хаотично, законите често се променяха, корупцията се залагаше в промените. Наложи се стил на крайна нетърпимост и ограничаване на опозицията“, категорична бе тя.
Корнелия Нинова е убедена, че трябва да се възстанови държавността, институциите да работят за гражданите, а не срещу тях. Политиката да се прави на светло, пред очите на всички, законите да важат за всички и да няма безнаказаност.
От групата на ДПС не излязоха с декларация.
Според съпредседателя на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов тези 4 години са били белязани от криза и разделение, война между институциите. Липсвало е желание за диалог.
„Създаде се негативна нагласа за цялата политическа класа. „Обединени патриоти“ отстраниха ДПС като балансьор и постоянен фактор във властта. Доказахме, че патриотизмът е идеология, която е успешна. Нарушихме някои либерални съглашения, увеличиха се пенсиите, бяхме коректив на ГЕРБ“, каза още той
Веселинов допълни, че патриотите са спрели Истанбулската конвенция, бранели са националните интереси и правата на българите зад граница, като са спрени всички социални помощи за деца, които не ходят на училище.
За него „Обединени патриоти“ не просто са участвали във властта, а са се противопоставили на инерцията.
Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки заяви от трибуната, че неговата партия е показала, че може да има различни депутати, честни родолюбци, като „Воля“ е работила всеотдайно и компетентно.
„Бяхме лоби на майките, децата, предприемчивите българи. Приключваме мандата мотивирани и по-силни. Оправдахме доверието на нашите избиратели. За нас народът не е електорат, а суверен“, категоричен бе той.
Според Марешки в парламента не трябва да има мързеливи и безотговорни хора, нито такива които прокарват чужди интереси.
„Време е българите да получат достоен живот в собствената си страна“, заключи лидерът на „Воля“.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева благодари на доброволците, които участват в организацията на изборите.
„Изборите са израз на родолюбие, доброволците защитават честността на изборите, а от това няма по-голям патриотизъм“, добави още тя.
Караянчева е убедена, че всеки глас ще бъде честно преброен и е нужно българите да излязат и да гласуват масово.
„Влизаме в последната фаза на предизборната кампания, да не забравяме, че след 4 април ще продължим да живеем заедно“, заключи Караянчева.
След изслушването на химните на България и на Европейския съюз председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева закри последното заседание.
44-ият парламент бе открит точно в 10.00 часа на 19 април 2017 г. Заседанието бе свикано с указ на държавния глава Румен Радев и бе открито от най-възрастния народен представител.
Днес депутатите от 44-то Народно събрание се съберат за последен път с една единствена задача – да гласуват разпускането на парламента, посочва NOVA.
Този парламент влиза в историята с няколко неща –  първо, с преместването си в нова сграда, нещо което се подготвяше от години. 44-ият парламент е първият от 2009 година насам, който изкара пълния си четиригодишен мандат, обобщава БНР. 
Народното събрание е провело за изминалите четири години общо 487 заседания, на които са били приети 497 закона и са внесени 829 законопроекта. Натрупаните „неизвинени отсъствия“ от заседания са 5163, а при разгорещяване на дебатите са били налагани и наказания –  общо 28. Това са порицания, забележки и отстраняване от заседания. 
От началото на март народните представители излязоха във ваканция заради предизборната кампания за вота на 4 април.
По традиция депутатите ще си направят снимка за спомен. /Vesti.bg

Още по темата