Продължават боевете в Нагорни Карабах

Продължават боевете в Нагорни Карабах


Боевете между арменци и азербайджанци на фронта в Нагорни Карабах днес продължават въпреки международните призиви за спиране на огъня. Властите на сепаратистката територия предупредиха, че е започнало „последното сражение“ за региона, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

„Народът и родината майка са в опасност“, заяви пред журналисти лидерът на Нагорни Карабах Араик Харутюнян и добави, че смята да отиде на фронта. „Това е последното ни сражение, което със сигурност ще спечелим“, отбеляза той.

Министерството на отбраната на Армения, цитирано от ТАСС, съобщи, че рано тази сутрин азербайджански въоръжени сили са минали в настъпление в Нагорни Карабах. По северното и южното направление на региона продължават ожесточени боеве; арменски подразделения спират напредването на противника, информира чрез Фейсбук прессекретарят на ведомството Шушан Степанян.

Според министерството в Нагорни Карабах са свалени днес три самолета от бойната авиация на Азербайджан. Азербайджанското отбранително ведомство обаче опроверга съобщението и заяви, че не е бил свален нито един боен самолет от ВВС на страната. Ударни дронове на Азербайджан „продължават да унищожават бойната техника на арменските сили“, увери шефът на пресслужбата на министерството Вагиф Даргяхлъ.

Ситуацията на фронта е напрегната, се казва в съобщение от азербайджанското министерство на отбраната, което съобщава за „ожесточени боеве по цялата фронтова линия“. „През нощта бе прекратена бойната активност на противника по различни направления на фронта, нанесени му бяха съкрушителни удари“, заявява ведомството.
Азербайджанската армия заяви междувременно в комюнике, цитирано от АФП, че е превзела позиции на сепаратистите и е „прочистила територията от неприятелски войски“.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев каза в интервю за телевизия „Ал Джазира“, че форматът на Минската група на ОССЕ – т. нар. тройка съпредседатели – трябва да бъде запазен, но при условие страните да останат неутрални. „Смятаме, че трите страни (Русия, САЩ и Франция, бел. ТАСС) трябва да работят съвместно и занапред, ако всички те запазят своя неутралитет. Това е важно“, заяви Алиев в интервюто, чийто текст е качен днес на официалния му сайт. Азербайджан е категорично против прерастването на карабахския конфликт в регионален, подчерта президентът на страната, цитиран от ТАСС.

Посолството на САЩ в Армения препоръча на своите служители и семействата им да не напускат Ереван, а на всички граждани на САЩ – да избягват пътувания из страната. Съобщението е качено днес на сайта на дипломатическата мисия. „Не пътувайте до Нагорни Карабах“, се казва още в предупреждението.

Руският президент Владимир Путин изрази дълбока загриженост по повод предполагаемото присъствие в региона на протурски бойци, прехвърлени от Близкия изток от Анкара, която неизменно подкрепя Баку. Загриженост изрази и външният министър на съседен на Азербайджан и Армения Иран Мохамад Джавад Зариф в разговор с руския си колега Сергей Лавров, сочи комюнике от Москва.

Баку отрича съобщенията от този род, Анкара пази мълчание по въпроса, но Сирийският център за наблюдение на човешките права информира, че от началото на бойните действия в Нагорни Карабах там са загинали най-малко 28 протурски бойци, отбелязва Франс прес.

От началото на бойните действия в неделя имаше само отделни съобщения за загубите на страните – общо 191 души до момента: 158 войници от Карабах, 14 цивилни от Армения и 19 цивилни от Азербайджан; Баку не информира за жертвите си. Всеки лагер съобщава обаче за свои успехи, а другият опровергава тези съобщения. Арменците например уверяват, че от неделя досега са загинали над 3000 азербайджански войници, а Баку – че войските му са ликвидирали 2300 арменски военни, посочва АФП.

Още по темата