Кои държави освен България спряха ваксината на „Астра Зенека”

Кои държави освен България спряха ваксината на „Астра Зенека”

Вече 10 европейски държави спряха ваксинирането с ваксини на британско-шведската компания „Астра Зенека” заради данни за близо 30 смъртни случая сред общо пет милиона ваксинирани срещу ковид-19.
Официално Европейската агенция за лекарствата препоръча използването на ваксината да продължи, докато трае проверката, тъй като до момента не е открита пряка връзка между препарата и образуването на тромби, причиняващи смърт.
Въпреки това властите в редица европейски страни решиха да не подлагат на риск живота на гражданите си, преди да има окончателно становище за безопасността на ваксината.
Така Австрия, Дания, Естония, Литва, Люксембург, Латвия, Италия, Норвегия и Исландия спряха напълно или частично прилагането на ваксината на „Астра Зенека”.
Последна това направи Румъния. Румънските власти решиха временно да преустановят употребата на дози от една партида, докато приключи проверката на Европейската агенция по лекарствата.
Решението бе взето, след като Италия временно спря употребата на партидата ABV2856. На 7 февруари Румъния получи 81 100 дози от нея. От 15 февруари са използвани 77 049 дози, останалите 4 257 дози в момента са изключени от процеса на ваксинация и ще бъдат заменени, за да не възпрепятстват имунизационната кампания.
Националният комитет за координация на ваксинациите срещу ковид-19 в Румъния подчерта, че това решение е взето като крайна предпазна мярка и за момента няма научни аргументи, които да предизвикат приемането му.
Комитетът поясни, че Румъния не е получила общо 1,6 милиона, договорени дози от ваксината на „Астра Зенека”.
Европейската агенция по лекарствата проверява партида ABV5300, доставена в 17 европейски държави, включително България. Италия и Румъния не са получили дози от нея. Но починали след ваксиниране с ABV2856 накараха италианските власти да наложат забрана. А след това същото направи и Румъния.
Няма причина да не се използва ваксината срещу ковид на компания „Астра Зенека”, обяви днес Световната здравна организация.
„Да, ние би трябвало да продължим да използваме ваксината на „Астра Зенека”, няма причина да не го правим”, заяви говорителят на СЗО Маргарет Харис на брифинг с журналисти в Женева./ Vesti.bg
 
 

Още по темата