EС: Свободата на печата продължава да е под заплаха

EС: Свободата на печата продължава да е под заплаха


Европейският съвет излезе с декларация по повод Световния ден на свободата на печата – 3 май.

„Във време, когато независимото медийно отразяване е по-важно от всякога, свободата на печата продължава да бъде под заплаха. Журналистите продължават да изпитват тежки условия на труд с нарастващ финансов и политически натиск, произволни присъди или насилие заради това, че вършат работата си“, се казва в позицията на Съвета на ЕС.

Според данни на ЮНЕСКО от 2020 г. насам са убити 76 журналисти, докато много други са арестувани, тормозени или заплашвани по целия свят. Посочва се също, че от особено значение е насилието, основано на пола, насочено към жени журналисти.

От Съвета отчитат, че през миналата година над 400 журналисти са се възползвали от механизма на ЕС за защита на правата на човека.

Европейският съвет казва, че е решен да направи повече в Европа и в чужбина. „ЕС ще продължи да се координира с международни организации и механизми и да въвежда нови подходи. Един пример е предложението на Европейската комисия за Закон за цифровите услуги, чиято цел е да държи отговорни основните платформи, за да направят техните системи по-справедливи, по-безопасни и по-прозрачни. Също така ще продължим нашите действия за противодействие на дезинформацията и ще търсим с всички партньори ефективни средства за подкрепа на устойчиви бизнес модели за независими медии“, се казва още в позицията.

„Свободата на информация и свободата на словото трябва да се насърчават и защитават навсякъде. Това е в интерес на всички. ЕС ще продължи да се обявява срещу всяко ограничение на свободата на изразяване и цензура, както онлайн, така и офлайн, в нарушение на международното право за правата на човека. Свободата на печата е крайъгълен камък на демократичните общества, който може да процъфтява само ако гражданите имат достъп до надеждна информация и могат да правят информиран избор. Свободата на печата означава сигурност за всички“, завършва декларацията.

 

Още по темата