Жители на италиански остров резистентни към коронавируса

Жители на италиански остров резистентни към коронавируса

В тежките коронавирусни времена жителите на италианския остров Джильо се оказаха истински феномен: нито един от тях не се е разболял от COVID-19. Учените са силно озадачени, тъй като на острова неведнъж са идвали заразени хора от континента, а самите жители на острова не спазват физическа дистанция помежду си. Резултатите от изследването са публикувани на сайта medRxiv.

Остров Джильо се намира близо до бреговете на Тоскана и е едно от малкото места в Италия, в които досега сред местното население няма нито един регистриран случай на заболял от COVID-19. Всички случаи са били само при идващи на острова туристи, които контактували активно с местното население. Това, обаче, не е довело до разпространение на заболяването.

Фериботът пътува два пъти на ден до острова и всеки път оставя по десетина човека от континента. Малкият остров е затворена система, а гъстотата на населението там е една от най-големите в страната.

През пролетта на 2020 г. на острова не са издавани предписания за спазване на дистанция или каквито и да е карантинни мерки. Логиката сочи, че при тази ситуация и при смесването на местното население с приходящи би трябвало да доведе до масово заразяване. Но това не се случило.

Феноменът предизвика интереса на учените, които под ръководството на Антонио Боняни от университета в Милано направиха широко серологично изследване през пролетта на миналата година. Те искали да разберат, каква е причината за устойчивостта на местните жители към коронавируса. Авторите на проучването търсели антитела към SARS-CoV-2 и безсимптомни случаи, ако имало такива. В изследването участвали всички възрастни жители от трите основни населени места на острова.

Учените проверили 634 жители на острова и 89 приходящи. Антитела IgM са открити само у един от жителите, пристигнал на Джильо в края на пролетта, който прекарал болестта безсимптомно.

Според медиците, за липсата на случаи на COVID-19 на острова може да има две причини.

На първо място е чистият въздух – липсата на замърсени частици е изиграла решителна роля за ограничаване разпространението на инфекцията.

Но второ място е възможното наличие на кръстосан имунитет срещу близък до епидемичния патоген сред всички жители на острова. Според учените, тази версия изглежда най-достоверна.

Те смятат да направят още един серологичен скрининг в разгара на туристическия сезон, когато се очаква на острова да пристигнат хиляди туристи, както и да проучат подробно особеностите на микроклимата на острова.

Източник: Actualno.com

Още по темата