СЗО: За две седмици по 100 000 нови случая на коронавирус на ден в света

СЗО: За две седмици по 100 000 нови случая на коронавирус на ден в света

Шефът на Световната здравна организация(СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че през последните две седмици в света всеки ден са регистрирани повече от 100 000 потвърдени случаи на коронавирус, предимно в САЩ и Южна Азия.

Той препоръча на страните, които попречиха на разпространението на вируса, да бъдат подготвени за повторна поява на увеличен брой случаи.

Тедрос също посочи новата поредица от случаи в Пекин, който повече от 50 дни беше без нови случаи на COVID-19, и каза, че произходът на новата поредица от случаи се разследва, съобщават американските медии.

Майкъл Райън, шефът за извънредни ситуации на СЗО, заяви, че здравната агенция на ООН е предложила допълнителна помощ на китайските власти и че СЗО може да засили своя екип в Китай през следващите дни, докато разследването напредва.

Тедрос отбеляза, че са били необходими два месеца, за да достигнат първите 100 000 съобщени случая и сега това е дневната норма. Близо три четвърти от новите случаи идват от 10 държави всеки ден, предимно от Южна Азия и Америка, каза той.

Източник: Actualno.com

Още по темата