Проф. Витанов: Февруари и март ще е последната вълна

Проф. Витанов: Февруари и март ще е последната вълна

Според математика не е изключено към края на февруари моловете отново да затворят
„Това, което ще е през февруари и март ще е за последно, оттам нататък масовата ваксинация и атмоосферните условия ще ни спасят. “ Това каза пред бтв проф. Николай Витанов, който е математикът към Националния оперативен щаб.
Той също отчете плавен ръст на регистрираните случаи на коронавирус у нас. Според него данните за страната все още са по-скоро добри, но през следващите дни вероятно ще има нови зони в червено. Причината за това е по-скоро новият щам, не толкова връщането на учениците.
„Има една граница от 1500 случая на ден, която не бива да се прехвърля, защото тогава влизаме в устата на акулата. Минем ли тази граница, трябва да започнат да се вземат мерки. Какви ще са мерките вече зависи от медицинските началници в Щаба.“, каза още математикът.
Според него ефектът от отпускането на мерките също ще се усети след около десетина дни и допусна, че не е изключено към края на февруари моловете отново да затворят. По думите му от всички нас зависи – трябва да се спазват мерките. И добави, че масовата ваксинация ще ни спаси. / Monitor.bg

Още по темата