Вероятното бъдеще: Не можеш да пътуваш без да си ваксиниран срещу коронавирус

Вероятното бъдеще: Не можеш да пътуваш без да си ваксиниран срещу коронавирус

Международните полети могат отново да се развият през следващата година, но с ново правило: Пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, преди да могат да летят, съобщава „Асошиейтед прес“.

В Австралия шефът на Qantas, най-голямата авиокомпания в страната, заяви, че след като вирусната ваксина стане широко достъпна, неговата компания вероятно ще изисква пътниците да я използват, преди да могат да пътуват в чужбина или да кацнат в Австралия.

Главният изпълнителен директор на Qantas Алън Джойс заяви, че разговаря с колегите си от други авиокомпании по света за възможността за „паспорт за ваксинация“ за международни пътници. Търсят начини да проверяват по електронен път, че хората имат необходимата ваксина, което все още е трудна задача.

„Но със сигурност за международните посетители и хората, които напускат страната, смятаме, че това е необходимо“, добави той.

Информацията получава неофициално потвърждение и от българска страна. Според информация в отговор на коментар от страна на Бургаското летище, от International Air Transport Association (IATA) обсъждат да бъде предложено създаването на „пътнически паспорт“, чиито притежатели трябва да са ваксинирани, за да може да използват въздушния транспорт.

Най-голямата авиокомпания в Южна Корея призовава за същите мерки. Джил Чунг, говорител на Korean Air, заяви във вторник, че има реална възможност авиокомпаниите да изискват пътниците да бъдат ваксинирани. Тя коментира, че това е така, защото правителствата вероятно ще изискват ваксинации като условие за вдигане на карантинните изисквания за новопристигналите.

Air New Zealand повтори позицията на Чунг. „В крайна сметка правителствата трябва да определят кога и как е безопасно да се отворят отново границите и ние продължаваме да работим в тясно сътрудничество с властите по въпроса“, се казва в изявление на Air New Zealand.

Чунг заявява, че вече има различни дискусии в индустрията, за да се гарантира по-безопасно пътуване по време на пандемията. Те включват изпитания на Common Pass, приложение, одобрено от Световния икономически форум, което има за цел да осигури стандартизиран формат за авиокомпаниите за оценка на резултатите от теста за коронавирус на пътниците, за да определят дали могат да пътуват.

„Авиокомпаниите изпитват нужда от ефективна система за проверка на пътниците за ваксинации и тестове“, посочва Чунг.

По темата пише и руската медия ТАСС. Там информацията е обявена от помощника на руския здравен министър Сергей Глаголев.

Източник: Actualno.com

Още по темата