Прокуратурата ще нищи собствеността на Ботаническата градина

Прокуратурата ще нищи собствеността на Ботаническата градина


Върховна административна прокуратура e възложила проверка на министъра на околната среда и водите и на областния управител на област Варна за изясняване на обстоятелствата, свързани с правото на собственост върху терена, на който се намира Ботаническата градина и опасността от погиването на защитените видове растения, намиращи се там, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Проверка е по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт. Върховните магистрати са образували преписка по информация в медиите с твърдения, че частни лица са заградили десетки декари от Ботаническата градина.

В публикациите имаше данни за проблеми, свързани с правото на собственост върху терена на Ботаническата градина във Варна, както и с опасността от погиване на защитени видове растения, които се отглеждат в нея.

Прокурорите са поискали от Министъра на околната среда и водите и областният управител на Варна да изяснят всички засегнати в публикациите въпроси, както и тези, които имат значение за правилното решаване на изнесените проблеми.

Необходимо е в резултат на направените констатации от контролните органи да се предприемат всички, предвидени в нормативните актове административни и административнонаказателни мерки и законосъобразна реакция, в случай на констатирани нарушения. Ако в хода на работата по случая бъдат установени и данни за престъпление, следва да се сезира компетентната прокуратура и структури на МВР, става ясно от съобщението на държавното обвинение.

По време на проверката двете структури трябва да изяснят и всички обстоятелства, свързани с наличието на ограждане на територия от Ботаническата градина във Варна и законноста на същото, предотвратяване на нарушения, предотвратяване на опасност от погиване на защитени растителни видове, както и реализация на административна и административнонаказателна отговорност при наличие на предпоставки.

ВАП е изискала информация за предприети действия по компетентност и от Окръжна прокуратура-Варна. Резултатите, нарушенията на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции следва да бъдат отразени в доклад, който да бъде пратен във ВАП в най-кратък срок.

Тук е моментът да припомним, че по информации в пресата през миналата седмица  няколко яки момчета бяха завзели 20 декара публична държавна собственост в ботаническата градина на Софийския университет във Варна. Сигналът за това бе подаден от ръководителя на градината Огнян Илиев, който тогава обясни, че теренът е ограден с телена ограда и на практика е окупиран от претендиращи за собственост върху него лица, които са си разпънали и тента. Така достъпът на ръководството на градината и работещите в нея до оражнериите с редки видове, инвентар, инсталации е бил отрязан и те не са в състояние да се грижат за редките видове в оранжериите.

Преди седмица Илиев припомни, че това не е първият случай на нахлуване в градината и разказа, че още през 2004 г. група частни лица са се опитвали да завземат имота чрез трето лице, което е претендирало, че го е наело. Тогава те са се позовали на акт за собственост върху 20 декара земя, придобити по закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Нека не забравяме, че именно този закон стана известен с това ,че беше употребен от доста „практично“ от изпедепцали се по темата адвокати, които подготвяха документи за възстановяването на терени с помощта на т.нар. кошаревски свидетели, тема която в. „Банкеръ“ е нищил нееднократно през годините.

При този набег на обявилите се за собственици на имота, обаче  университетът успя да се пребори във варненския окръжен съд, който отменя въвода във владение. Аргументите на магистратите тогава бяха свързани с доказателството, че Софийският университет разполага с акт за публична държавна собственост за терена от 360 декара във Варна, върху който е разположена ботаническата градина още от 1999 година.

Сега, според запознати се прави опит да бъде приложена сходна схема, но за тези 20 декара . Случаят до болка наподобява предишния, тъй като и сега претенциите са отново през трето лице, което се представя за кредитор на частните лица, обясняват от ръководството на Ботаническата градина.

 

Още по темата