Румъния остава с най-висока смъртността от Ковид-19

Румъния остава с най-висока смъртността от Ковид-19


Румъния остава категоричен лидер в черната класация на смъртността сред заразените с новия коронавирус лица, съобщава БТА, като цитира в. „Ромъния либера“.
По този показател северната ни съседка е начело сред страните от ЕС и Великобритания, като отчита девет пъти по-висока смъртност от средната за Европа.
Според най-новите данни Румъния е имала ниво на смъртност сред заразените с Ковид-19 пациенти от 3.2 случая на 100 000 жители през последните 14 дни.
На второ място на голямо разстояние е България с 1.7 смъртни случая на 100 000 жители, следвана от Испания с 1.2. 

Средното ниво за ЕС и Великобритания в момента е 0.36 случая на 100 000 жители.
През последното денонощие в страната бяха потвърдени 1150 нови случая, с което общият им брой от началото на пандемията достигна 95 014.
Броят на жертвите нарасна до 3 893.

В момента в Румъния се пропускат български граждани без да им бъде налагана карантина, съобщават от МВР. 

Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските „Кайнарджа“ и „Крушари“. Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през ГКПП „Русе“ и ГКПП „Видин“.

Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.

Още по темата