ЕС може да плати над 9 млрд. евро за ваксините на Pfizer и CureVac

ЕС може да плати над 9 млрд. евро за ваксините на Pfizer и CureVac


Европейският съюз може да плати повече от 9 млрд. евро (над 10 млрд. долара), за да осигури стотици милиони дози от кандидатите за ваксина, разработени от Pfizer/BioNTech и от CureVac, заяви пред Ройтерс представител на ЕС, участващ в преговорите.

Единният блок се е съгласил да плати по 15,50 евро (18,34 долара) на доза за кандидата за ваксина срещу Covid-19, разработен от Pfizer и BioNTech, посочва източникът на агенцията.

Това би означавало обща цена от до 3,1 млрд. евро (към 3,7 млрд. долара) за 200 милиона дози, като сумата ще се повиши до 4,65 млрд. евро, ако бъдат закупени допълнително още 100 милиона дози, според постигната преди дни сделка.

Информацията за ценообразуването, която не беше разкрита по-рано, потвърждава информацията на Ройтерс от миналата седмица, че ЕС плаща по-малко от САЩ за една доза от разработената ваксина.

Сделката също така включва гаранция за страните от ЕС да получат обезщетение, ако двете компании пренасочат дози към Съединените щати, според източника, поискал анонимност.

Отделно ЕС се е съгласил да плати по 10 евро (около 11,84 долара) на доза за първоначално снабдяване с 225 милиона дози от кандидата за ваксина на компанията CureVac, което е под цената от 12 евро, която фирмата определи преди време, посочи неназованият европейски представител.

Съюзът сключи сделката с CureVac тази седмица, за да осигури доставката на до 405 милиона дози, от които 180 милиона са опционални и не са задължителни, напомня Ройтерс.

Длъжностното лице заяви, че CureVac се е ангажирала да започне доставки до края на март 2021 г. Не е ясно дали допълнителните 180 милиона дози ще струват също 10 или по 12 евро всяка една. При цената от 10 евро обаче ЕС ще плати 4,05 милиарда евро за 405 милиона дози.

Говорител на Европейската комисия отказа да коментира условията и цените на договорите за ваксини, тъй като те са поверителни, съобщава Ройтерс. От германските компании BioNTech и CureVac също отказаха да коментират тази информация.

Американският производител на лекарства Pfizer заяви преди време, че той и BioNTech използват формула за диференцирано ценообразуване въз основа на обема и датите на доставка и че сделката с ЕС представлява най-голямата първоначална поръчка на кандидата за ваксина до момента.

„Не разкриваме повече подробности за това споразумение“, добавиха от Pfizer.

В сряда компаниите Pfizer и BioNTech заявиха, че окончателните данни от „Фаза 3“ на изследването им показват, че тяхната ваксина показва ефективност от 95% по отношение на предпазване от заразяване с Covid-19 и че те могат да започнат да разпространяват ваксината още преди Коледа, ако до тогава бъдат осигурени спешни разрешения от страна на оторизираните здравни регулатори.

През юли правителството на САЩ се договори с Pfizer да плати по 19,5 долара на доза за 100 милиона, с опция за закупуване на още 500 милиона при условия, които ще бъдат договорени отделно.

По-ниската цена за ЕС отразява отчасти финансовата подкрепа, предоставена от Европейския съюз на BioNTech за разработването на ваксината, заяви пред Ройтерс втори европейски представител през миналата седмица.

И двете кандидат ваксини – на Pfizer/BioNTech и CureVac – се основават на нова технология за информационна пратена РНК (mRNA) и са проектирани да се прилагат в две дози. Това означава, че двете ваксинации с ваксината на Pfizer в рамките на ЕС ще струват по 31 евро за един човек.

За да осигури доставката на ваксината на Pfizer/BioNTech, ЕС е направил невъзстановима първоначална вноска. Сумата не е оповестена, но източникът на Ройтерс сподели, че блокът е платил 700 милиона евро на компаниите.

Договорената цена от 15,50 евро на доза ще бъде платена само от онези европейски правителства, които желаят да закупят ваксината, и само ако тя бъде одобрена преди това от Европейската агенция за лекарствата като безопасна и ефективна.

С оглед на глобалната надпревара за осигуряване на ваксини, ЕС изисква от Pfizer и BioNTech да приемат „клауза за нарушение на договора“, ако пренасочат дози към Съединените щати, каза източникът на Ройтерс.

В този случай на държавите от ЕС ще бъдат възстановени 50% от средствата, които са платили, посочи европейският източник на Ройтерс. Тази клауза е била поискана от ЕС, добави той, въпреки че двете компании планират да произвеждат тяхната ваксина за Европа в Белгия и Германия.

Още по темата