Южна Корея – първа в света с електроцентрала за водородни горивни клетки

Южна Корея – първа в света с електроцентрала за водородни горивни клетки


Преди дни от компанията Hanwha Energy обявиха, че са приключили с процеса по изграждането на първата в света електроцентрала за водородни горивни клетки, съобщи Тhe Korea Herald. Тя произвежда електричество от отпадъчен водород, който традиционно се отделя в нефтохимичните инсталации.

Изграждането на електроцентралата струва 255 милиарда южнокорейски вона (212.4 милиона долара). Съоръжението е издигнато върху площ от 20 000 квадратни метра в петролохимичния комплекс Daesan в провинция Южен Чунчон. Отпадъчният водород ще се доставя от нефтохимичните централи Hanwha Total през подземни тръбопроводи. Така ще се произвежда 400 000 мегаватчаса електроенергия, която годишно ще захранва 160 000 домакинства.

На официалното откриване на електроцентралата присъстваха премиерът на Южна Корея – Чунг Сю-кюн,  заместник-министърът на търговията Чун Ил-сун и изпълнителният директор на Hanwha Energy Чон Съб-ин.

„В световен мащаб 40% от водородните горивни клетки се осигуряват от Южна Корея. Благодарение на отличните си технологии Корея ще увеличи производствените си мощности и до 2040 г. ще произвежда до 15 гигавата водородни горивни клетки. С тях тя ще захрани индустрията си и ще се наложи като водещ износител на такава енергия“, обяви премиерът.

Конвенционалните електроцентрали за водородни горивни клетки използват водород, извлечен от втечнен природен газ, при което в атмосферата се излъчва въглероден двуокис. За разлика от тях при новооткритата 50-мегаватова електроцентрала на Hanwha Energy се използва отпадъчен водород, който, ако не бъде оползотворен, трябва да бъде изгорен или изхвърлен в атмосферата, уточняват от южнокорейското Министерство на търговията, промишлеността и енергетиката.

След като отпадъчният водород достигне до електроцентралата през подземни тръбопроводи, той реагира с кислород. При тази електрохимична реакция се произвежда електричество, а отпадъчният продукт е чиста вода. Не се отделят никакви замърсяващи продукти като серен или азотен окис. Няма и парникови газове, отчитат от Hanwha Energy.

„Чрез новия си проект – изграждане на централа за производство на водородни горивни клетки от отпадъчен продукт – Hanwha Energy подкрепя усилията на държавата да стимулира така наречената водородна икономика и допринася за местната индустрия“, обяви изпълнителният директор на Hanwha Energy Чон Съб-ин.

За да работи електроцентралата, Doosan Fuel Cell ще доставя по 144 единици 440-киловатови горивни клетки, които са разработени по тяхна технология. Doosan Fuel Cell е част от Doosan Group – компанията, която ще отговаря за поддържането на водородните горивни клетки през следващите 20 години.

Централата ще бъде управлявана от Hanwha Energy дотогава докогато електрическата енергия, генерирана от нея, се купува от Корейската енергийна борса. В същото време компанията Korea East-West Power Co. ще предоставя субсидии под формата на възобновяема енергия срещу 1 мегаватчас електроенергия.

„Електроцентралата за водородни горивни клетки ще се превърне в нашия основен коз, който ще ни осигури технологично предимство на световния пазар на подобна електроенергия”, обяви изпълнителният директор на Doosan Fuel Cell Ю Кюн-су.

„Компанията Doosan Fuel Cell ще се стреми да използва за производството на водородните горивни клетки само компоненти, които са 100% местно производство. Така ще се създаде здрава индустриална екосистема и ще се даде възможност и на партньорските компании по проекта да постигнат икономически растеж, който ще бъде споделен”, добави Ю Кюн-су.

Hanwha Energy притежава 49% от акциите в проекта, следвана от Korea East-West Power Co. с 35% и Doosan Fuel Cell с 10-процентен дял. Останалите 6% се поделят между няколко финансови инвеститора.

Още по темата