В неделя у нас започва имунизацията срещу COVID-19

В неделя у нас започва имунизацията срещу COVID-19


Първи у нас срещу коронавируса ще се ваксинира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Имунизацията ще се извърши утре в УМБАЛ „Света Анна“ в 10 ч. След него ще се ваксинират ръководителят на COVID отделенията в лечебното заведение д-р Рада Прокопова и медицинската сестра в Клиниката по Анестезиология и Интензивно лечение Ани Кирова. 

Първият ваксиниран във ВМА ще бъде ръководителят на Националния оперативен щаб и шеф на болницата генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. След първите имунизирани ще бъдат проф. Никола Владов, професор Крум Кацаров и професор Илия Салтиров.

В първата група, която ще бъде ваксинирана – съобразно бройките от ваксината на „Пфаизер“/“Бионтех“ за ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата със заразата в десетте COVID-клиники.

По същото време в пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ имунизации срещу COVID-19 ще бъдат направени на председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, 48-годишната медицинска сестра Райна Тодовичина и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение. 

Пак в 10 ч., в бургаския  Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в сградата на УМБАЛ – Бургас ваксинирана ще бъдат Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Тя е на 59 г., като последните 10 г. работи в Спешното отделение на болницата. От първия ден на разкриване на триажната зона – тя е в графика. 

След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 г. работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация. От самото начало на пандемията работи с COVID пациенти. 

Още по темата