Фондът за справедлив преход трябва да бъде по-гъвкав, за да отговори на актуалните предизвикателства

Фондът за справедлив преход трябва да бъде по-гъвкав, за да отговори на актуалните предизвикателства


Премиерът Бойко Борисов проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Двамата обсъдиха Плана за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от COVID-19 и новия дългосрочен бюджет на Евросъюза. Темата ще бъде основна за първото присъствено заседание на лидерите на Алианса в Брюксел след рестриктивните мерки заради пандемията, което ще се проведе на 17 и 18 юли в белгийската столица.

По време на разговора Борисов изтъкна, че предложението на Европейската комисия от 27 май е изключително балансирано, като се имат предвид сериозните предизвикателства заради пандемията от COVID-19. Премиерът изрази надежда, че и предложението на председателя на Европейския съвет за заседанието на 17 и 18 юли също ще бъде балансирано и ще отчита стартовата позиция на икономиките на всяка държава членка, както и силата им на реакция при кризи.

„За България е важно кохезионната и общата селскостопанска политика да бъдат запазени на нивата на настоящото предложение“, категоричен бе Борисов пред Шарл Мишел. Той напомни, че традиционните бюджетни политики на ЕС са от ключово значение за изравняване на общоевропейските стандарти във всички държави членки и за повишаване на конкурентоспособността.

Във връзка с Многогодишната финансова рамка Борисов също отчете като положително адекватното финансиране за миграцията и сигурността, което съвпада с разбирането на премиера за ключовото значение на опазването на външните граници на Европейския съюз.

Министър-председателят добави, че Фондът за справедлив преход на ЕС е нужно да бъде по-гъвкав, за да отговори в максимална степен на актуалните предизвикателства пред държавите членки. В този смисъл, според българския премиер, е добре да се помисли върху възможността Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности.

„Когато това се реализира, повече региони ще имат възможност да носят „зелен“ позитив за икономиката на ЕС“, отбеляза Борисов.

По време на видеоконферентния разговор подробно бе обсъдено предложението, което Шарл Мишел ще представи на лидерите от Европейския съвет на присъственото заседание в Брюксел в средата на юли, включващо актуализиран проект на Многогодишната финансова рамка и инструмента „Следващо поколение ЕС“.

Инструментът „Следващо поколение ЕС“, създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу COVID-19, се състои от три стълба: подкрепа на държавите-членки за инвестиции и реформи; засилване на икономиката на Съюза чрез стимулиране на частните инвестиции; извличане на поуки от кризата. Първият стълб включва в себе си Инструмента за възстановяване и устойчивост и Фонда за справедлив преход. Третият стълб предвижда подсилване на механизма за гражданска защита, създаване на нова програма „Здраве“ за инвестиране в здравната система на ЕС и подсилване на програмата „Хоризонт Европа“ в частта й за финансиране на научни изследвания.

 

Още по темата