ДОКЛАД: Дрогата се премести от улицата в интернет

ДОКЛАД: Дрогата се премести от улицата в интернет

Производството на наркотици в Европа се е увеличило през 2021 година по време на пандемията от коронавирус. Заради карантинните мерки продажбите са се преместили от улиците към кодирани платформи в интернет. Това показва годишния европейски доклад за наркотиците.
Според документа престъпните групи са се приспособили към ограниченията за пътуване и затварянето на граници, като по-малко са разчитали на хора, служещи за куриери, а вместо това са се ориентирали към контейнери за пренос на стоки и търговски снабдителски вериги, за да извършват контрабандата на незаконни вещества.
Този доклад се изготвя всяка година от Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркотичната зависимост, който събира данни от всички държави членки на Европейския съюз, а също от Турция и Норвегия.
„Продължава да се запазва употребата на канабис в Европейския съюз и в България. Това е най-често употребяваното вещество – канабиса“, каза за БНР Александър Панайотов, доктор по социология, ръководител на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, който събира данни, включени в доклада.
По думите му България е малко над средното европейско ниво по отношение на употреба на екстази и амфетамини. „Може да се каже, че сме под средното ниво по отношение на канабис и кокаин“, допълни Панайотов. Според данните 9,5% от българите или около 400-450 хиляди души сред хората на възраст 15 – 64 години са употребявали някакво наркотично вещество и най-често става дума за канабиса.
„Средата възраст на първа употреба сред младите хора е 13 години, като преди 5-10 години беше 14 години. Има намаляване на средната възраст на първа употреба сред младите хора, това е тревожен сигнал. От друга страна, като експериментална употреба, нещата са по-добре от предишни години. Има намаляване на процента на тези, които са употребявали сред учениците“, допълни експертът.
Има промяна в начина на снабдяване на клиентите с наркотици: „Все по-малко се осъществява лице в лице, все повече чрез куриерски пратки и по интернет“. Наблюдава се промяна при производството на синтетични наркотици като амфетамини, метамфетамини.
„Има местни лаборатории, все по-често са засичани, няма трафик на наркотици, а се произвеждат на място, което намалява значително трафика на наркотици през страните“. Наблюдава се намаляване на инжекционната употреба на наркотици./Monitor.bg

Още по темата