До какво доведоха пандемията и изолацията? За психиката на българина разказва топ психолог

До какво доведоха пандемията и изолацията? За психиката на българина разказва топ психолог

За психиката ни след пандемията и последиците от годината на изолация разкри подробности в интервю за NOVINI.BG Полина Василева, психолог, психотерапевт и автор на редица трудове.
За жалост коронавирусът беляза цялата 2020 г. и остави отпечатък върху психикката ни. Това клеймо ще бъде трайно. Увеличиха се случаите на тревожни състояния, депресии и зависимости. Страхът взе повече от нормални мащаби. Хората се обездвижиха и изолираха, което не е в природата ни – ние сме социални животни, заяви психологът.
„Хората посегнаха към алкохола, лекарствата и наркотиците – отключиха се тъмните ни страни“, съобщи Василева.
„Страхът и липсата на доходи доведоха до панически разстройства. Симптоматика има и при децата, следствие на дистанционното обучение и изолацията им“, коментира психотерапевтът.
„Поставени сме под голямо предизвикателство. Увеличиха се и случаите на домашно насилие“, категорична бе тя.
„Добре е хората да се учат да се справят, да изграждат устойчив режим на деня, да спрем да се самозалъгваме, че нас няма да ни застигне. Нека да вземем живота си в ръце, да подбираме внимателно източниците, от които се информираме и да не се оставяме на страха“, посъветва Василева.
„Лошите неща са, за да ни учат, а пандемията ни обърна към истинските неща и ценностите, заяви психотерапевтът.
Според експертът българите все повече се обръщат към професионалната помощ на психолозите. Наблюдава тенденция за действия на ръба – хората търсят помощ, едва когато са стигнали дъното. „Не чакайте последния момент, това е като при медицината. Инвестицията в психичното здраве е по-ценно от нещата, които временно притискат ума ни“, призова Полина Василева./ Novini.bg

Още по темата