Кралица Рания – различното лице на монархията

Кралица Рания – различното лице на монархията

Рания е кралица, която като че ли е излязла от приказките, на само зарази чаровното си излъчване, но и заради милосърдната си сърце. С неподражаемия си стил и усет за мода тя е едно от най-ярките лица на монархиите по света. Освен всичко това Рания е и майка на четири деца.
Кралица Рания е активно ангажирана с редица програми, борещи се за равноправие и развитие на образованието в йорданското общество. Международно е много активна в популяризирането на проекта „SOS Детски селища“ (SOS-Kinderdorf). Рания основава Jordan River Foundation — за малтретирани деца, член е на международната консултативна комисия към ООН в областите за опазване на околната среда и здравето. Участва в Световния икономически форум, в Глобалния алианс за ваксини и имунизации. От 2000 г. е начело на Кралската комисия по човешките права, както и на Националния съвет по семейните въпроси в Йордания. Поради нейната активна дейност и харизматичност Рания често е сравнявана с покойната принцеса Даяна.
Освен с благородните си инициативи кралица Рания е и една от най-ярката първи дами в арабския свят. За повечето хора кралица Рания е защитник на правата на жените и децата. Тя открито критикува т. нар. „убийства заради честта” – обичаи, мъжете да убиват роднини от женски пол, обвинени в изневяра или загуба на своята девственост, преди да са сключили брак.
Освен чрез официалния си канал в YouTube Рания може да бъде открита във Facebook и Twitter.
Първата дама на Йордания има изцяло светски хобита сред които са пристрастието ѝ към водните ски, бягането и колоезденето. Известна е със своите предпочитания към дизайнерските тоалети и не пропуска да демонстрира добра форма с елегантни дрехи. Тази ѝ страст започва още в Кайро, когато Рания завършва Университета. Тя е влюбена в този луд, залят от пъстроцветна тълпа град, в улиците, в хаоса на уличното движение, в бреговете на Нил.
Благодарение на баща си, тя е девойка от висшето общество – кара изумруден „Корвет”, облича се в дрехи на Дона Каран и Ив Сен Лоран, по време на ваканциите ходи в Англия, посещава светски събития. Тя е считана за една от най-добре облечените жени в световен мащаб.
Неслучайно през 2005 г. Рания е обявена за третата най-красива жена в света и заема 81-во място в класацията на сп. „Форбс” за 100-те най-влиятелни жени./Dariknews.bg

Още по темата