Кацаров с прогноза: До 10 дни страната ни ще влезе в „оранжева зона“

Кацаров с прогноза: До 10 дни страната ни ще влезе в „оранжева зона“

Спешно трябва да се актуализира бюджетът заради изчерпани средства за работещите на първа линия, както и за нуждите за системата при следваща вълна от коронавирус. Това каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на среща с президента Румен Радев, на която се обсъждат развитието на пандемията от коронавирус у нас и необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна, предаде БТА.
„Актуализация на бюджета на НЗОК също се налага, тъй като тя играе основна роля“, добави още министър Кацаров. Той обоснова нуждата от допълнителни средства и със заложените в плана за справяне с пандемията допълнителна отговорност и финансиране за лекарите от извънболничната помощ. „Добре е, ако Народното събрание приеме плана с решение, така че той да не е план само на МЗ, а на цялото Народно събрание и политическите партии, като така те да заявят своя ангажимент за изпълнението му“, допълни още Кацаров. „Тестове, предпазни облекла и дезинфектантите са достатъчни на този етап и не се налагат извънредни мерки за осигуряването им“, увери Кацаров.
„Тенденцията показва, че до 10 дни страната ни ще влезе в „оранжева зона“, което означава второ ниво на опасност по брой заболели – над 100 на сто хиляди души на 14-дневна база. Планирани са всички необходими мерки по отношение на здравната система, както и единен протокол за поведение спрямо COVID-19″, увери Кацаров.
„МЗ е предприело процедури за осигуряване на допълнителни количества лекарства.
Страната ни в голяма част е готова да посрещне следващата вълна спокойно“, добави още Кацаров. „Не можем да променим в момента ниското ниво на ваксинация, което е в резултат на катастрофалното стартиране на ваксинационната кампания, на липса на разяснителна кампания и противоречиви послания, което създаде добра почва за развитие на нагласи срещу ваксинирането, а те много трудно се променят в момента.
Задоволително е, че близо 70 на сто от лекарите са ваксинирани. Известни надежди дава и сравнително високият брой на ваксинираните възрастни хора“, допълни още той. По думите му това, че тази група не е била приоритет през януари и февруари, е коствало 10 хиляди човешки живота.
„Важно е да има ясни и надлежно разписани мерки и действия на правителството за справяне с пандемията от коронавирус.
Целта не е да затваряме бизнеса и държавата, а да се знае какво може да се направи, че да остане в максимална степен да функционират държавни учреждения, бизнес и системата на образованието. Това каза президентът Румен Радев на работната среща на „Дондуков“2 за развитието на пандемията от коронавирус у нас и необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна, предаде БТА.
„Видяхме какво означава и какви са последствията да се управлява пандемията при предишните вълни – неадекватно, некомпетентно, с безхаберие, с хаос на мерките, без критерии и план, с използване на НОЩ като параван за користни политически цели и решения“, каза още държавният глава.
Румен Радев поздрави МЗ в лицето на служебния здравен министър, че не само за кратко време е извършен задълбочен анализ на справянето с предишните вълни, но за първи път имаме подробен план с ясни критерии и показатели какви мерки трябва да се прилагат и как да се действа, какво осигуряване трябва да има, как да се разгърне здравната система, за да се минимизират последствията от пандемията.
Президентът цитира данни, според които до момента България е на трето място в ЕС по смъртност, но при значително по-висока заболеваемост, и на 8 място в света сред 222 страни. „Това е много тревожно за всичко извършено до момента от здравната система и държавното ръководство за справяне с пандемията“, коментира Радев. „Хиляди българи загубиха живота си, затова е важно да имаме ясна информационна кампания, хората и институциите трябва да знаят какво и как се прави“, каза още президентът.
Румен Радев очаква на срещата днес да се чуе каква е готовността на здравната система като леглова база, екипи, осигуреност с медикаменти и консумативи, с необходимото оборудване, каква е запасеността на аптечната мрежа с лекарства за домашно лечение, планът за привеждане на болниците в необходимото състояние за т.нар чисти отделения от Ковид, дали единния протокол за лечение и диагностика е стигнал до всички болници.
„Всичко това са критично важни неща, защото при евентуална нова вълна всеки българин трябва да може да намери в аптечната мрежа необходимите лекарства, да може да стигне с Бърза помощ до съответната болница и всеки българин трябва да може да бъде настанен в болница при необходимост“, каза Радев и допълни, че това е най-важното условие, за да се справим с кризата.
Президентът очаква да чуе и лични гаранции на здравния министър за „осигуряване на спокойни, нормални условия за работа на лекарите и медицинските специалисти“ и как те ще се чувстват оценени морално и материално при тяхната високоотговорна дейност. Радев очаква и пълна мобилизация на МЗ за организацията за посрещане на евентуална вълна.
Да се изработят гъвкави мерки за бизнеса и администрацията при нова вълна от коронавирус, разписани в плана за овладяване на пандемията от коронавирус, призова премиерът Стефан Янев.
„Мерките по отношение на бизнеса трябва много внимателно да бъдат прецизирани, не бива с лека ръка да затваряме бизнеси, защото някои може и след това да не отворят“, добави Янев.
Ситуацията с пожарите Янев коментира, че противопожарните ни екипи са изпратени в Република Северна Македония, тъй като анализ е показал, че пожарът може да тръгне и към нашата граница, което е факт. И в момента противопожарните ни служби са в близост до границата, за да направят полоси и да не се разраства огънят.
В МС сме единодушни, че трябва да се действа бързо и адекватно, каза още Янев и посочи, че има финансов ресурс за подпомагане на жителите на пострадалите села, както и пострадалата общинска и държавна инфраструктура. В рамките на закона има механизми, добави още Янев и призова общинските власти възможно най-бързо да задействат комисиите, които оценяват щетите, за да може бързо да се реагира и да ги подпомогнем.
В момента управляваме няколко кризи, каза премиерът Стефан Янев. Той коментира, че пожарите са овладени, но това не трябва да ни успокоява, защото опасността е налице и трябва да бъдем бдителни.
Вицепремиерът Гълъб Донев посочи, че предвидената сума от 540 лв. не е достатъчна да компенсира семействата на загиналите при изпълнение на служебния си дълг, защото не може да компенсира това, което двамата служители биха допринесли. В конкретния случай за семействата на загиналите служители ще бъде предложена и гласувана целева помощ, каза Донев.
В срещата участват служебният премиер Стефан Янев, вицепремиертът по икономическите и социалните политики и министър на социалната политика Гълъб Донев, министрите на здравеопазването, на финансите, на образованието и науката, на туризма – Стойчо Кацаров , Асен Василев, Николай Денков и Стела Балтова./Вести БГ

Още по темата