Детето, ударено от ток, издъхнало пред очите на баща си

Детето, ударено от ток, издъхнало пред очите на баща си

Момчето беше пред мен, прибирахме се. Имаше затрупани две шахти, от които не се виждаше, че излизат кабели. Падна на колене по лице. Каза: „Татко, татко“! Това му бяха последните думи. Отидох, за да видя какво му се случи. Нямаше никакви болести. Когато започнах да го дърпам, ме удари ток
Това разказва първо пред NOVA бащата на починалото след токов удар 16-годишно момче.
Детето загина, след като стъпи върху шахта на оживено място в центъра на София, по която е имало ток. По думите на бащата трагедията се е разиграла за секунди.
Междувременно, все още не се знае чия собственост е шахтата и кабелите, причинили смъртта на момчето. Близо 24 часа след трагедията институциите си прехвърлят топката за това кой носи отговорност:
Софийска градска прокуратура разследва инцидента с 16-годишен младеж в неделя, който загина от токов удар при стъпване върху метална рамка на шахта. Инцидентът стана непосредствено пред УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.
Под ръководството на Софийска градска прокуратура се води разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност. Деянието е квалифицирано по чл. 123, ал. 1 от НК, съобщиха от прокуратурата.
Към настоящия момент е установено, че малко след 12 ч. на 14.02.2021 г. на телефон за спешни повиквания 112 е бил подаден сигнал за възникнал инцидент на бул. „Иван Гешов“, непосредствено пред УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В болнично заведение е било откарано 16-годишно момче, което е починало в противошокова зала на Военномедицинската академия.
Първоначално на мястото на инцидента са пристигнали органите на МВР, които, с цел събиране на доказателства по случая, са запазили местопроизшествието. Следовател към Следствен отдел при Софийска градска прокуратура е предприел незабавни действия по разследването.
Установено е, че момчето е пострадало непосредствено до уличната шахта на бул. „Иван Гешов“ №15. На мястото на инцидента е открит усукан проводник, представляващ източник на повишена опасност.
Днес, 15.02.2021 г., е извършена аутопсия на трупа, като предварителното заключение на медицинските лица сочи, че смъртта е настъпила вследствие остра сърдечно–съдова и дихателна недостатъчност. Констатирани са охлузвания по пръстите на двете ръце и лявото коляно, както и кожни промени по долните крайници с вид на термично въздействие.
Предстои назначаването на съдебномедицинска и техническа експертизи.
Разследването по случая е в начален етап. Предстои изискване на множество документи от различни институции, които имат отношение по случая – Столична община, Община „Триадица“, ЧЕЗ, ръководството на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, търговец, ползващ павилион в непосредствена близост до местопроизшествието, разпити и други действия по разследването.
Ръководството на болница „Свети Иван Рилски“ изпрати до здравното министерство доклад във връзка с трагичния инцидент на на бул. „Акад. Иван Гешов“ вчера, при който загина 16-годишно дете.
Електрозахранването на столичната болница „Св.Иван Рилски“ се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на болничния комплекс – във вътрешния двор на Специализираната болница за активно лечение по паразитни и инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“ и в сутерена на сградата на Националния център по обществено здраве и анализи. Това се посочва в доклада на д-р Антон Петков, директор на „Св.Иван Рилски“, съобщиха от болницата, цитирани от БТА.
По-рано днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изиска доклад заради инцидента, при който от токов удар загина момче на 16 години.
Болница „Св. Иван Рилски“ няма касателство към други източници на електрозахранване, се допълва още в доклада.
От лечебното заведение изказаха своите най-искрени съболезнования към родителите на починалото дете.
По-рано днес бе съобщено, че основната версия за трагедията е неправилно захранване на частен обект. Заради оголен кабел токът е протекъл по металната рамка на шахта в района. Кабелът идва от блок и минава през целия булевард, съобщава NOVA.
„Искам да изкажа съболезнования на роднините на починалото момче. Това, което виждаме, може да са неправомерни действия от частно лице. Тече разследване и предстои органите на реда да изяснят случая“, заяви пред „Здравей, България“ инж. Христо Вълчанов, зам.- кмет по строителството на район „Триадица“.
„Категоричен съм, че един от кабелите няма разрешение, защото той се намира на територията на болницата. Шахтите в района се поддържат от енергоразпределителни дружества“, добави инж. Вълчанов.
Той добавя, че главният архитект на Общината отговаря за поставянето и въвеждането в експлоатация на павилионите.
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, със своя заповед, определи комисия от експерти на Министерството на здравеопазването, която да извърши оглед на мястото на трагичния инцидент. Това става ясно от съобщение на здравното министерство.
Тъй като в публичното пространство бяха изнесени твърдения, че шахтата, по която е протичал ток, обслужва УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, комисията има за задача да установи обстоятелствата и да изготви доклад до края на днешния ден, 15 февруари, се казва в съобщението.
Здравният министър изпрати писмо и до д-р Антон Петков, изпълнителен директор на болница „Св. Иван Рилски“, с което изисква, също в рамките на днешния ден, от лечебното заведение да предоставят на министерството цялата известна им информация по случая./Вести БГ

Още по темата