Връщат част от противоепидемичните мерки при преминаване на прага от 200 болни на ден

Връщат част от противоепидемичните мерки при преминаване на прага от 200 болни на ден


Преминаването на границата от 200 болни на ден ще е сигнал, че трябва да се възстановят част от предишните противоепидемичните мерки. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти при откриването на новия ядрено-магнитен резонанс, който беше монтиран в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Ананиев преряза лентата на апаратурата и пожела тя да помага в лекуването на много хора. 

„Радвам се, че нашите лечебни заведения инвестират в качеството на лечебния процес. Това е 10-тото ЯМР в Европа от този клас. Той е много скоростен и много прецизен. Служи в областта на нервната система, на гастроентерологията, а при децата – са включени всички програми, с него могат да се изследват и бременни жени. С него може да се сканира цялото тяло и да се предвиди протичането на самото заболяване от онкологичния спектър“, обясни здравният министър и добави, че и в други болници се предвижда подмяна на апаратурата със смесено или частично участие на държавата.

Във връзка с многото случаи на заразени с коронавирус в София, Ананиев посочи, че ситуацията се наблюдава.

„Ще има ескалация, когато преминем границата от 200 души на ден. Моята заповед за болниците и лечението на коронавирус не е отменена, няма да оставим пациент без лечение“, подчерта той.

През изминалото денонощие у нас са регистрирани нови 174 случая на заразяване с коронавирус. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2775 PCR теста.

Новите случаи са в Благоевград – 7, Варна – 17, Велико Търново – 6, Добрич – 1, Кърджали – 3, Кюстендил – 2, Пазарджик – 6, Перник – 1, Пловдив – 13, Разград – 5, Русе – 4, Сливен – 7, Смолян – 1, София област – 3, София град – 86, Стара Загора – 9, Хасково – 2 и Ямбол – 1.

5914 са общо потвърдените случаи на COVID-19 в България към момента. 2664 от тях са активни. Излекуваните лица са 3000. През изминалото денонощие са регистрирани 85 от тях.

Починалите лица, при които е бил констатиран коронавирус, са 250. Четири от случаите са от изминалото денонощие.

Починали са жена на 61 г. с пневмония, за която няма информация за съпътстващи заболявания, мъж на 53 г. с пневмония, за когото няма информация за съпътстващи заболявания, мъж на 76 г. с хронично бъбречно и сърдечно заболяване и мъж на 64 г. с диабет, бъбречно и сърдечно заболяване.

С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 470 пациенти, от които 29 се намират в интензивни отделения.

Според Националната информационна система медицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция у нас са 456. Осем от случаите са регистрирани през последните 24 часа. От тях 3 са установени при лекари, 4 – при медицински сестри и 1 – при санитар.

Още по темата