Милиардерът Петр Келнер засилва позициите си в банковия

Милиардерът Петр Келнер засилва позициите си в банковия


PPF Group на чешкия милиардер Петр Келнер ще увеличи дела си в местната MONETA Money Bank до 28.36%. Това е част от стратегията на Келнер да овладее банката и да засили позицията си на вътрешния пазар.

PPF ще стане най-големият акционер на MONETA, като плати 11,3 милиарда крони за акциите. Покупката на до 10% от книжата ще бъде уредена на 24 март. Останалият дял се нуждае от одобрение от регулатора.

Очаква се групата да на Келер да направи втори опит да консолидира MONETA с други активи от портфейла си чрез размяна на акции и по този начин да придобие мажоритарен дял в шестата на голяма банка в Чехия, съобщава „Ройтерс“. Идеята е MONETA Money Bank да придобие кредитора си Air Bank, чешките и словашките подразделения на фирмата за бързи кредити Home Credit, както и партньорската й фирма Zonky. Всяка сделка се нуждае от одобрение от акционерите, а гласуванията ще се състоят още през април.

Инвестиционната компания на Петр Келнер заяви, че MONETA може да се превърне в една от трите водещи банки с фокус върху банкирането на дребно и малкия бизнес на пазар, доминиран главно от чуждестранни играчи като белгийската KBC, австрийската банка Erste Group и френската Societe Generale.

Най-богатият чешки бизнесмен, чието състояние се оценява на 17,5 милиарда долара според Forbes, е известен в България като собственик на bTV Media Group и Telenor. 

През октомври 2020 г. Келнер официално придоби bTV Media Group след финалната транзакция по сделката с предишния собственик СМЕ (Central European Media Enterprises).През юли 2018 г. инвестиционното дружество PPF на Петр Келнер придоби „Теленор България“. Тогава PPF плати на норвежката Telenor общо 2.75 млрд. евро за бизнеса й у нас, в Сърбия, Черна гора и в Унгария. 

Към средата на миналата година активите на PPF Group възлизат на 44 млрд. евро, като основите им инвестиции са в телекомуникациите, медиите, финансите и недвижими имоти

 

Още по темата