Борисов след срещата за бюджета на ЕС: България ще получи близо 29 млрд. евро

Борисов след срещата за бюджета на ЕС: България ще получи близо 29 млрд. евро

България ще получи близо 29 милиарда евро в следващите години. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата между държавните и правителствените ръководители на ЕС относно новия европейски бюджет, който обсъждаха в продължение на 5 дни.
„Това са с 2 милиарда лева повече“, поясни той. Ето за това заслужавам да ми се иска оставката, каза премерът.
„Не само се запазват средствата по Кохезионната политика и общата Селскостопанска политика, която беше нашата червена линия. Особено важно е, че успяхме да запазим нивото на европейското финансиране по тези две политики. За кохезионната са заложени 9 млрд. евро, което е с 800 млн. евро повече от настоящото“, обясни министър-председателят.
За първи път се отпускат 200 млн. евро повече за изостаналите райони в България, обяви Борисов – за Севера и Северозапада – за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места.. Той подчерта, че е получил подкрепа за тези пари от лидери като Ангела Меркел, Шарл Мишел, Себастиан Курц и Марк Рюте.
Фондът за справедлив преход е финансиран с половин милиард евро, средства по миграции и сигурност – 200 млн. евро, поясни още той. Средства по Пакета следващо поколение Европейски съюз – там България ще може да разчита на близо 8 млрд. евро гранд.
„Ние сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата рамка. И това при положение, че общият размер на новата многогодишна финансова рамка е с 62 млрд евро по-малко от настоящата“, изтъкна премиерът Борисов.
България ще получи и над 650 млн. евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета „Следващо поколение ЕС“. Те са предвидени за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата. В допълнение към средствата предвидени за нашата страна по Фонда за справедлив преход по МФР, в Пакета „Следващо поколение ЕС“ така са включени и над 600 млн. евро за България.
Лидерите на ЕС постигнаха компромис. Снощи в полунощ се разбрахме – на 390 млрд. евро паднаха грантовете, на 36 млрд. – заемите. Всичко беше пренаписано документално“, каза още той.
След излизането на Великобритания, ЕС изгуби един от най-големите си платци, подчерта Борисов след срещата, на която се обсъди новия бюджет на ЕС.
Бюджетът на ЕС в следващите 7 години ще бъде 1 трилион и 74 милиарда евро, а общият размер на Пакета следващо поколение ще е 750 милиарда евро.
Премиерът каза още, че е получил голяма подкрепа от френския президент Еманюел Макрон./Dariknews.bg

Още по темата