Представят юбилейния спектакъл „Под игото“ в Карлово и Сопот

Представят юбилейния спектакъл „Под игото“ в Карлово и Сопот

„По повод и по повод „Годината на Иван Вазов“ и честването на 75 годиниот създаването на Драматичен театър – Габрово, бе създаден юбилейнияспектакъл „Под игото – 1894-та“Историята на спектакъла е тясно свързана с подбалканския край, затовапървите градове, в който ще гостува спектакъла са именно Сопот иКарлово.
Изпращаме повече материали и информация за спектакъла като прикаченифайлове и линкове в края на писмото.Благодарим за отделеното време и вниманиеПоздравиСтойо ТинковОтдел маркетингДраматичен театър – Габрово0899 856 556
Постановката “Под игото – 1894-та” гостува в Сопот и Карлово
На 20 октомври в НЧ “Иван Вазов” – гр. Сопот и на 21 октомври в НЧ“Васил Левски” – гр. Карлово от 19 часа, ще станем свидетели на едно отнай-мащабните театрални събития на театрален сезон 2020/2021.
Само седмица след премиерните си дати, най-новият, юбилеен спектакъл наГабровския драматичен театър ще посети подбалканските градове Сопот иКарлово.Пиесата е специално написана за 75-тата годишнина на културнатаинституция, както и за отбелязването на “Годината на Иван Вазов”, аименно 170 години от рождението на Патриарха на българската литература.Действието в пиесата “Под игото – 1894-та” се развива на три плана:събитията между 1892 и 1894 г., когато е издаден романа “Под игото”,реалността от самият роман и спомените на майката на Иван Вазов – Съба.Тези спомени са документални и автентични, извадени от нейния дневник.
Партньори в осъществяването на мащабния театрален проект са Националниялитературен музей, заедно с къщата музей „Иван Вазов“ в София, къщатамузей „Иван Вазов“ в Сопот и Регионален исторически музей – Габрово.
За написването на пиесата автора Гергана Змийчарова е изследваламногобройни архивни документи, банкови извлечения, преса от периодаоколо 1894 г., кореспонденция между исторически личности, свързани сиздаването на романа „Под игото“, спомените на майката на писателя СъбаВазова. По думите на авторката „Под игото – 1894-та“ се базира многоповече на документални проучвания, отколкото на литературна фикция.
Ненапразно подбалканските градове ще могат първи да видят постановката,тъй като в пиесата са преплетени множество моменти и образи от историятаименно на подбалканския край. Освен образа на Съба Вазова и синът и ИванВазов, на сцената ще оживеят много и емблематични образи, част от коитоса:
Т.Ф. Чипев – Един от най-големите издатели в следосвобожденска България.Иван Гешов – Един от първите директори на Българска народна банка, членна българското книжовно дружество (днес БАН)Иван Мърквичка – художник, един от създателите на новото българскоизобразително изкуство;Михалаки Георгиев – създателя на първото Българскоземеделческо-промишлено изложение в Пловдив, където Карлово е ималосамостоятелен изложбен щанд;Иван Попов – карловецът, основоположник на професионалния театър у нас,изключителен общественик и актьор с над 300 роли в 100-годишния му земенпът.Иван Шишманов – Професор по всеобща литературна и културна история иредактор.
Не на последно място на сцената ще се пресъздадат и емблематични сцениот романа, в които ще видим Рада Госпожина, Бойчо Огнянов, ИванБоримечката, Доктор Соколов, Емексиз Пехливан, Киряк Стефчов и многодруги.
В спектакъла участват 12 актьори, превъплъщаващи се в над 30 роли, кактои 10 участници от театрална школа “Котешката къща” -Габрово.В спектакъла ще се изяви и роденият в Карлово актьор Найден Банчевски,чийто актьорски дебют е именно в постановка на габровския драматичентеатър.
Режисьорът Петринел Гочев е многократно награждаван и номиниран снай-големите театрални награди у нас. Художник на спектакъла е ГерганаЛазарова – Ръкъл, която в продължение на много месеци работи неуморно посъздаването на изключително впечатляваща сценография и костюмография.Не пропускайте едно истинско театрално събитие!
1892-1894-та година!
Светът тъкмо е влязал в тази декада, в която ще трябва да премине отвикторианската кротост към задъханото темпо на индустриалната нова ера.Животът се променя всеки ден… Жените разхлабват корсетите, захвърлятподплънките и кринолините и яхват велисипеди; налапват цигаретата и запърви път си наливат открито по едно. В млада следосвобожденска Българияизлизат десетки периодични издания за литература и наука – „Дума“,„Ден“, „Деятел“, „Лоза“, „Мисъл“, „Утро“, „Целина“. В същата година вСАЩ Артър Конан Дойл издава в самостоятелна книга, публикуваните по-раноистории на детектива Шерлок Холмс, а В Ню Йорк излиза първият брой насписание „Вог“. Намерението на издателя Артър Търнър е да създадеиздание, което прославя „официалната страна на живота такава, какватопривлича както опитните, така и дебютантките; бизнесмени и красавици.“По това време в младата Европейска столица – София все още нямаканализация, а асфалтираните улици се броят на пръсти. По спомените насофиянци през деня човек можел да види госпожа капитаншата по налъми дасе реди с тенекия на чешмата за вода, а вечерта – облечена в деколтенарокля да присъства на бал.Баловете и танцувателните забави са основното развлечение в София.Музиката – духова, свири на живо. Танците започнат обезателно с хоро, апосле се редуват валс, полка и кадрил.На един автентичен новогодишен бал ще попадне и публиката на “Под игото– 1894-та”
Спектакълът е с приблизителна продължителност от 180 минути с включен 20минутен антракт.
Повече информация може да намерите на фейсбук страницата: Под Игото –1894-та – представление на Петринел Гочевshorturl.at/rGW89Фотограф: Росина Пенчева
Авторска анотация
„ПОД ИГОТО – 1894та“автор на пиесата: Гергана Змийчароварежисьор: Петринел Гочевмузика: Елисейхудожник: Гергана Лазарова – Рънкълхореограф: Светлана Цвяткова
участват: Надежда Петкова, Стоян Руменин, Димо Димов, Таня Йоргова,Петко Петков, Анатолий Ставрев, Светослав Славчев, Любен Попов, НайденБанчевски, Гордан Коев, Боян Петров, със специалното участие на ВалентинПетров и актьорски състав от театрална школа „Котешката къща“ – Габрово:Адриана Кънева, Виктория Витанова, Ивет Симеонова, Йонислава Дончева,Мария Иваничкова, Мая Дянкова, Мелани Борисова, Николет Иванова
„Под игото – 1894та“ е нова българска пиеса за трудностите и перипетиитеоколо амбициозното първо българско издание на романа „Под игото“ отмладия издател Тодор Чипев в бедна и объркана, тъмна и кална, едвапрохождаща следосвобожденска България.Събитията много напомнят на днешните – метежи по улиците, стачки,интриги и ламтежи за власт, на фона на които един писател, един издател,един фотограф и група литератори, актьори и художници се опитват даиздадат книга във вид и със съдържание на световно ниво.Както тогава, така и днес, да намериш пари, за да създадеш изкуство, сеоказва отчайващо сложно, на фона на крясъците пред парламента ипрегрупирането на политическите сили. И почти толкова безсмислено,колкото да се опитваш да продадеш после това изкуство на един гладуващ,разгневен и обиден народ…Но една шепа хора тогава (и една шепа хора днес) са убедени, че „Ние щеумреме. Ей тука – дето сме се събрали. Ще умреме и я ни запомни някой, я– не. А „Под игото“ ще остая!“Автор на плаката: Гергана ЗмийчароваФотограф: Росина Пенчева

Още по темата