Забранен химикал и пестициди в портокали на пазара у нас

Забранен химикал и пестициди в портокали на пазара у нас

Високи нива на пестициди и един забранен химикал в една от пробите откри лабораторен анализ, поръчан от bTV, на най-разпространените цитрусови плодове по това време на годината – портокали, мандарини и лимони.
Оказва се, че в портокалите с произход Турция, които са тествани, се откриват два инсектицида над допустимите стойности. Не само това – един от химикалите е забранен от 6 ноември насам.
Цитрусите са сред най-купуваните плодове около Коледа и Нова година. Пазарът изобилства от стока. За изследването са избрани три вида, които са тествани за пестициди в лаборатория на Агенцията по безопасност на храните.
При анализа всяка проба получава уникален код, с който влиза за изпитване. В импровизираната потребителска кошница влизат турски лимони, турски портокали и гръцки мандарини. Върху опаковката на мандарините има етикет, на който са посочени използваните химикали. Има и предупреждение за потребителите, че кората им не се консумира.
Плодовете първо се смилат заедно с кората, след което се отделя количество от 250 грама в два отделни съда, за да има и контролна проба при оспорване на резултатите. Следва и теглене на пробата. Добавят се и соли, чиято цел е да абсорбират водата в пробата. Започва извличане на химикалите, които след това ще се тестват. На финалната права вече пречистената проба се слага в специален уред, който трябва да определи и точното количество на химикалите, ако са използвани такива. За резултатите са необходими повече от два дни.
„При тестваните портокали имаме осем броя активни вещества. Два инсектицида са над допустимите стойности, като един от тях е забранен за употреба“, поясни инж. Елка Темелчева. Тя обясни, че всички химикали са опасни, особено активните бази на пестицидите, които са канцерогенни.
При лимоните и мандарините не са открити превишения на допустимите стойности.
След излизането на лабораторните резултати от лабораторията са се обърнали към Агенцията по контрол на храните. Техни инспектори са посетили търговския обект, от който екипът на bTV е купил портокалите, за да направят проверка. Предстои повторно тестване на същата партида плодове.
Само за месеците октомври и ноември на граничен контрол са спрени 484 262 кг мандарини с произход Турция, които не отговарят на изискванията. За лимоните цифрата за ноември е 30 600 кг, а за портокалите – 115 886 кг.
Инж. Темелчева съветва да спазваме строга хигиена преди консумирането на цитрусовите плодове, за да се предпазим от вредните химикали. Плодовете е добре да се измиват обилно с топла вода, но не с вряла, за да премахнем останките от химикали по кората. След обелване е добре да измием и ръцете си, за да не прехвърлим останки от пестициди върху самия плод./Вестник Монитор

Още по темата