Ден 50: Протестиращи блокираха входа на Съдебната палата

Ден 50: Протестиращи блокираха входа на Съдебната палата

В 50-ия ден на протести срещу правителството и главния прокурор протестиращи и представители на гражданско движение „БОЕЦ“ блокираха последователно всички входове на Съдебната палата в София, предаде БГНЕС.
Те пристигнаха там около 8.30 ч., когато сградата все още бе празна.
Демонстрантите застанаха пред централния вход като част от акциите си „блокада-изненада“, а минути по-късно блокираха и задния вход на както те я нарекоха „съдебната палатка“, откъдето влиза главния прокурор Иван Гешев.
„За да имаме правова държава първата стъпка е оставка на Бойко Борисов и оставка на главния прокурор“, заявиха протестиращите.
И след 9.00 часа Съдебната палата остана затворена, въпреки че на няколко пъти демонстрантите заявиха, че не възпрепятстват влизането в нея, нито на граждани, нито на юристи.
протести 50 денпротести 50 денпротести 50 денпротести 50 денСнощи недоволните донесоха пред Министерския съвет нощно шкафче. Върху него на бели листове написаха мотивите за оставката на Бойко Борисов.
Обясниха, че това шкафче е антипод на другото – от снимките. И поставиха отгоре часовник, който да отброява оставащото време на кабинета, предаде NOVA.
Най-обсъжданата тема по време на снощните демонстрации беше оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов.
„Никой не се интересува от тази оставка. Дневният ред е оставката на Борисов, оставка на цялото му правителство. Това са някакви техни измишльотини“, казват протестиращи.
„Поводът за оставката ми се стори несериозен, тъй като разбрах, че това са били някакви коментари по негов адрес. Според мен тази оставка няма да помогне с нищо“, смятат други недоволни.
Реакции на подадената оставка имаше от политици, общественици, както и в социалните мрежи.
Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов заяви по повод оставката, че „един анимационен герой може да си отиде, но целта е запазването на семейството. И не става дума за семейство Флинтстоун“.
От ВМРО и ДПС се въздържаха от коментар, а пък от БСП заявиха, че оставката е опит на Борисов да тушира протестното недоволство.
Оставката на правосъдния министър имаше и отзвук в чуждестранните медии.
Блокираните кръстовища остават три на брой – пл. „Независимост“, Софийския университет и Орлов мост./Вести БГ

Още по темата