ЕК иска още 1,5 млрд. евро, за да следи ваксинирането

ЕК иска още 1,5 млрд. евро, за да следи ваксинирането


С отпуснатите средства Брюксел ще се бори и с новите щамове на вируса.

Европейската комисия заяви, че ще трябва да използва маржовете от бюджета на общността за тази година – около 1,5 милиарда евро, за да следи напредъка, постигнат с кампаниите за ваксинация, да финансира проучвания за дейността на фармацевтичните компании и да се бори срещу новите варианти на COVID-19, съобщи EURACTIV.

Генералният директор на здравния отдел на Комисията, Сандра Галина, се яви пред бюджетната комисия на Европейския парламент в понеделник, за да отговори на въпроси за стратегията на ЕС за ваксиниране и договорите, подписани с фармацевтичните компании, след спора с AstraZeneca.

“Трябва да използваме тези пари“, отговори Галина, като уточни, че средствата ще бъдат инвестирани в наблюдение на ваксинационните кампании в страните-членки на ЕС. Въпреки че всички ваксини са регистрирани, не всички национални власти водят отчет в цифровизиран формат и това е “важна работа“, каза тя. Допълнителните средства могат да се използват и за финансиране на проучвания за фармакологична бдителност, направени от държави-членки, като например съвместимостта между ваксините.

Но Галина настоява, че парите ще са необходими и за изследване на новите варианти на вируса. Тя обясни, че досега ЕС е инвестирал над 3,4 милиарда евро за борба с пандемията: 2,7 милиарда евро от еврофондове и 750 милиона евро от държави-членки на ЕС. 

Около 84% са похарчени за ваксини, а останалата част е предназначена за закупуване на антивирусно лекарство Ремдесивир, придобиване на бързи тестове за антигени и обучение на здравни работници. 

Повече от половината от парите, добавени от държавите-членки – около 416 милиона евро, ще бъдат използвани за закупуване на ваксини Novavax и Valneva, които все още са във фаза на разработване. С тези две компании Комисията ще има общо осем ваксини в своя портфейл. 

 

Още по темата