Кой е Николай Василев, предложен от Трифонов за премиер?

Кой е Николай Василев, предложен от Трифонов за премиер?

Николай Василев е предложението на партия „Има такъв народ“ за министър-председател на България.
Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви днес предложението на партията за състав на Министерския съвет. „Има такъв народ“ ще поеме отговорността за управлението, ще вземе мандата за съставяне на правителство и ще предложи на парламента структура и състав на кабинета, обяви Трифонов в изявление, излъчвано по телевизия 7/8.
Николай Василев е икономист и финансист, учил е в 4 университета на 3 континента. Има бакалавърска степен по икономика и мениджмънт от Университета по икономически науки в Будапеща, както и бакалавърска степен по бизнес администрация,финанси и икономика от Нюйоркския държавен университет. Завършил е магистратура по Международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“, участвал е в обменна магистърска програма по данъчна политика, японска икономика и мениджмънт в Университета „Кейо“, Токио, Япония. Сертифициран финансов аналитик (CFA) и член на Управителния съвет на Българската CFA асоциация.
Животът и кариерата му са преминали през 6 държави като е живял, учил и работил в България, Русия, Унгария, САЩ, Япония и Великобритания.
Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор и анализатор в швейцарската банка UBS в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers&Lybrand – Будапеща.
Николай Василев е бил член на две правителства на България. В периода 2001-2003 г. е вицепремиер и министър на икономиката, от 2003-2005 г. е вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията, от 2005 г. до 2009 г. – министър на държавната администрация и административната реформа. Говори 7 езика. На 51 години.
Правителството на ИТН е съставено от експерти и то ще има конкретни приоритети пред себе си с възможно най-кратък срок за изпълнение, обяви Слави Трифонов./Вести.БГ
 

Още по темата