Разбра се кой е руският шпионин у нас

Разбра се кой е руският шпионин у нас

Българското Министерство на външните работи обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде срок от 72 часа да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут.
По информация на NOVA става въпрос за полковник Василий Сазанович – военно аташе в посолството на Руската федерация в София.
Чуждестранният гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на Русия. По този повод, по сигнал на Държавната агенция „Национална сигурност”, в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България, информират от държавното обвинение.
В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, включително за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ.
Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.
Главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи Екатерина Захариева за установеното в хода на разследването и предприетите действия./DarikNews.bg

Още по темата