Държавният глава Румен Радев се срещна с Беата

Държавният глава Румен Радев се срещна с Беата


Държавният глава Румен Радев проведе среща с председателя на Надзорния съвет на Инвестиционния фонд към Инициативата „Три морета“ Беата Дашинска-Музичка.

Инвестиционният фонд към Инициативата „Три морета“ доказа своята ефективност, като реализира първите си инвестиции в ключови сектори за свързаността в региона – енергетика, транспорт и дигитализация. Високата добавена стойност е основен приоритет при избора на проекти, за да се привличат повече инвестиции. Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна с председателя на Инвестиционния фонд към Инициативата „Три морета“ Беата Дашинска-Музичка и представители на Полската банка за развитие. В срещата на „Дондуков“ 2 участва и служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Срещата се проведе в рамките на българското домакинство на Инициативата „Три морета“, като на 8 и 9 юли в Националния дворец на културата президентът Румен Радев ще бъде домакин на Шестата среща на върха на инициативата, в която ще се включат държавни глави и ръководители на делегации от 12-те държави участнички и стратегическите партньори – САЩ, Европейската комисия и Германия. По време на събитието ще се състои и мащабен бизнес форум с над 400 представители на българския и международния бизнес.

Страните участници в Инициативата „Три морета“ споделят общи цели и визия за успех в привличането на инвестиции в нашия регион, подчерта Румен Радев и отбеляза, че активната дейност на Инвестиционния фонд е решаваща стъпка за трансформирането на Инициативата от политически диалог в двигател на реални действия за финансиране на ключови проекти в областта на свързаността.

Дейността на Фонда и на държавите, участващи в Инициативата „Три морета“, за привличането на средства от частния бизнес, присъединяването на партньори от трети страни и засилване на диалога с международните финансови институции за реализация на общите цели в областта на свързаността, също бяха във фокуса на разговора.

Българският държавен глава открои значението на прозрачността при функционирането на Инвестиционния фонд, както и на следването на ясни процедури при избирането на проекти, които да получават финансова подкрепа, за да се затвърждава доверието на бизнеса. 

Още по темата