Кучетата синхронизират поведението си с децата в семейството

Кучетата синхронизират поведението си с децата в семейството

Специалисти от университета на Орегон установиха, че кучетата синхронизират поведението си с децата в семейството, но не колкото с възрастните, съобщи сайтът Физ.орг.
Откритието е важно, защото е поредното доказателство, че кучетата са полезни за децата и им помагат в много отношения – за социално развитие, намаляват тревожността им, карат ги да се движат повече, а и могат да бъдат източник на любов и нещо стабилно в променяща се семейна структура.
„Голямата новина е, че кучетата обръщат много внимание на децата, с които живеят – каза Моник Удел, ветеринарен бихейвиорист и ръководител на изследването. – Те са отзивчиви и в много случаи се държат в синхрон с тях. “
Учените са работили с 30 деца на възраст от 8 до 17 години, повечето с проблеми в развитието. Те са участвали в изследването със семейното куче. Децата са получавали инструкции какво да правят, например да се движат по очертани линии на пода, и специалистите са наблюдавали поведението на кучето им – дали се движи с тях, дали е наблизо, в каква посока гледа.
Анализът показва, че кучетата синхронизират поведението си с детското много повече от очакваното – средно 60,2 процента от времето. Те се движат с тях 73,1 процента от времето, а на един метър от тях остават в 27,1 процента от времето.
С възрастните обаче кучетата се съобразяват още повече. Те са в активен синхрон с тях 81,8 процента от времето, а на метър от тях остават в 72,9 процента от времето./Darinews.bg

Още по темата