ГЕРБ при Радев: Подвижните урни за карантинираните са без алтернатива

ГЕРБ при Радев: Подвижните урни за карантинираните са без алтернатива

Подвижните урни за карантинираните са без алтернатива. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев по време на срещата на ГЕРБ с президента Румен Радев. От ГЕРБ дадоха да се разбере, че нямат намерение да правят други промени в ИК или в закона за епидемичната обстановка, освен тези за мобилните секции, като определиха като екзотика всички други предложения – като гласуване по пощата, чрез посредник или на открито, видеозаснемане в изборния ден и то толкова кратко време преди самият вот.
Разговорите на ГЕРБ са част от поредицата консултации на държавния глава преди да посочи окончателно датата на вота и да издаде указа за неговото насрочване.
От страна на ГЕРБ присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, шефката на НС Цвета Караянчева, както и шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, депутатът Красимир Ципов.
Предстоят срещи с БСП и ДПС. Вчера от ДПС не бяха решили дали ще се отзоват на поканата. Днес обаче пред БТВ кметът на Кърджали Хасан Азис поясни, че ще отидат на разговорите. От Обединени патриоти обаче още вчера вечерта заявиха, че няма да се отзоват на поканата на Радев.
Радев поясни, че целта на консултациите е да търси общ консенсус и решения,че да има гарантиране на здравето на избирателите, правото им на вот, прозрачност, което по думите му изисквало диалог. По думите му трябвало да се повишава доверието в избирателния процес, за да има легитимен парламент.
Караянчева поясни, че всяка една политическа сила трябва да имат такива послания, че да направят възможно тяхното избиране. Тя поясни, че се насаждало мнение в общественото мнение, че вотът опорочен. Това според нея водело до оронването на доверието и това щяло да доведе до спад на активността. Поясни, че Радев също участвал в такова говорене. Имало колективно усилие за подкопаване на доверието в избирателния процес.
По думите й дал думите на малки партии и те предварително обявили непроведените избори за манипулирани и така правели внушения. Именно затова апелира за по-спокойно говорене. Опасно е да се оспорват резултатите на вот, който не е проведен, каза Караянчева.
Изборите в България не ги прави ГЕРБ, а институциите, които си сътрудничат, каза Караянчева. Напомни, че и 4-те пъти , когато ГЕРБ печели , вотът не бил организиран от правителства на ГЕРБ. Изтъкна, че при правителството на ГЕРБ имало само избори за президент и тогава спечелил именно Радев и Йотова. Изтъкна, че всяка партия има участие в секциите, както и на наблюдатели и застъпници. НПО-та пък имали право на копие от протоколите и можели да направят паралелно преброяване. Засегна машинното гласуване, като изтъкна, че една машината можело да се развали, а в отдалечените села нямало интернет и те нямали право да ограничат вота на тези хора. Отделно бил и страхът на възрастните от нова техника. НС било с мандат до 26 март, дори и да са в предизборна кампания, имат възможност да се събират извънредно, че да отговорят на очакванията на гражданите и здравните власти. Поясни, че има практика и закони могат да се приемат и за 1 седмица.
Можело да се съкрати сроковете между двете четения. НС е легитимен защото е избран от мнозинство от над 2 млн. граждани и поясни, че няма съмнение за легитимността на парламента, каза Караянчева.
Радев на свой ред отрече, че не се организира под негова егида опорочаване на вота. Поясни, че не дели партиите и не можело да пренебрегне нито една. Призова да се уважава плурализма у нас и да не се лепят етикети. Дали изборите няма да са манипулирани се опровергавали само по един начин – от мерките на държавата, които да убедят хората,че няма манипулация. НС е показал, че може експресно да приема закони, когато има интерес и аз след това съм налагал вето. Поясни,че не говори за легитимността на този НС, а за следващия, който можело да се окаже неустойчив, ако активността на вота е малка.
Дариткова поясни , че трябва да се концентрират върху здравната сигурност на хората на изборите и това , което би могло да възпрепядства гласуването е пандемията и как биха гласували карантинираните. Определи като най-правилна срещата със здравните власти. Според нея доверието в институциите е ангажимент на всеки един представител и всеки трябва да изпълнява своята роля и да се познава ИК, независимо кой на какъв етап от политическото си развитие се намира. По думите й са неприемливи всякакви екзотични предложения за промени в ИК преди вота. Напомни, че вече имат готови предложения за подвижни урни за карантинираните, а на ЦИК да се даде възможност да предприеме всички мерки и в секциите средства за здравна защита.
От думите й стана ясно, че промените ще минат като поправки в към Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. „Ние нямаме намерение да въвеждаме допълнителни промени в ИК, които да следват екзотични предложения“, каза Дариткова. Подчерта, че с партията на Цветанов са опоненти и ако имал данни за нередности, е трябвало да ги сподели с институциите. Ако диалогът между институциите се поддържа на добро ниво и тон, това ще повиши общо доверието в държавността, а от там и в изборния процес, убедена е Дариткова.
Радев приветства, че се мисли за промени в закона, но били по-бързо да се знае здравния протокол,както и мерките в условията на кампания. Именно затова помолил здравните власти да подготви няколко варианта за действие в зависимост от епидемичната обстановка. Поясни, че партиите трудно набират членове за СИК. Напомни срещите си с българите зад граница и търсене на възможност за гласуват.
В някои държави имало локдаун и затова били идеите за гласуване по пощата. Вие ги наричате екзотични идеи, но аз бих нарекъл такава и писането на конституция за кратко време, каза Радев. Даде пример с Румъния , Германия и Австрия. Въпросът бил дали администрацията да се мобилизира и намери решение. Членовете на ОИК били установени структури и там да постъпвали протоколите и първично да се обработвали и след това да отиват в РИК, като така щяло да се избегне струпването. Отново изтъкна, че членовете на секциите да имат предпазни средства от държавата, а такива пакети да има и за избирателите.
Дончев пък поясни, че няма нищо лошо от дебат. Алтернативността е важна, когато има конкуренция между политическите партии, но това не важи за институциите, каза той. По думите му щом искат алтернативна ЦИК, то можело да искат и алтернативен МС или НС.
В рамките на 2 месеца не може да се организира електронно гласуване.
Поясни, че още преди края на годината са започнали разговори и анализ на опита в други държави. Там имали обаче практики , които не били приложими у нас – чрез посредник, гласуване в кола, на открито също. Затова имали 2 алтернативи – или часови пояс за карантинираните или подвижни урни. Първият вариант криел огромен риск за здравето на СИК, независимо от мерките.
По-удачно било разширяване на обхвата на подвижните секции. Определи промените като редакционна. Това решение няма алтернатива, каза Дончев. Според изчисленията им, какъвто и да е броят на карантинираните, можело да се справят, а една подвижна секция можело да обслужва до 35 лица. Дончев поясни, че трябва да се прецизира текста за срока за подаване на заявление. Екипите в подвижните секции със сигурност трябвало да се ваксинират. 250-300 екипа на подвижни урни било възможно да се ваксинират.
Радев призова да се помисли за българите зад граница, да се обмислят различни предложения и поясни, че имало още време до вота. Постави въпроса за видеонаблюдението и призова НС да обсъди и този въпрос – изборната администрация да осигури камери или наблюдатели да снимат с телефоните си , но само преброяването. Призова за справедливо медийно участие, когато в условия на пандемия нямало как да има кампания на терен в пълноценен вид.
Засегнаха и машинното гласуване. Радев се оплака, че още нямал отговор от ЦИК за договора с доставчика за устройствата. Поясни,че машините не са панацея, но можело да намалят недействителните гласове и да намалят възможностите за машинации. Самата ЦИК не разполагала с достатъчен капацитет.
Според Дончев голямата тема при машините са здравните мерки и риска от предаване на инфекция при докосване на тъчскрийна. Дончев поясни, че каквато и нужда от съдействие има ЦИК, ще го получи. За сертифицирането пък отговаряли държавни институции и проверката трябвало да удостовери, че в машините нямало шини и дали вотът върху разписката отговаря на посочения от избирателите. Не е имало проблеми при предишни избори за осигуряване със складова база за съхранението, а МВР били ангажирани за охраната. Същото щяло да бъде направено и сега.
Караянчева даде да се разбере, че са против видеонаблюдение в секциите, както и за снимането с телефон на преброяването в секциите. Последното пък можело да доведе до искове в съда. Дончев пък поясни, че това, което не е забранено, е разрешено. Призова колкото по-скоро Радев определи датата на вота, това ще спомогне за организацията на изборите. Радев пък увери, че ще го направи в срок. „Скоро ще обявя датата за изборите, независимо дали има промяна или не“, каза той. Накрая пак призова като се отваря ИК, да се обмисли не само подвижните урни, но гласуването по пощата, за равнопоставено участие по медиите, както и за по-голямо участие на ОИК, а план -сметката за вота да удовлетвори исканията на ЦИК./Вестник Монитор

Още по темата