В Рим запълват празните хотели с болни с Ковид-19

В Рим запълват празните хотели с болни с Ковид-19


В нормално време хотелът е пълен с хора, пътуващи по работа, и с туристи, дошли от най-различни места, за да посетят Вечния град, но заради пандемията няма клиенти, а вместо тях хотелът настанява пациенти с COVID-19, за които няма места в препълнените болници.

„Шератон Парко де Медичи“ е сред петнадесетината римски хотела, които приемат пациенти с COVID-19, като общият му капацитет е 800 легла, от които половината са вече заети, заявиха регионалните власти на Лацио.

„От няколко дни има недостиг на легла, което доведе до задръстване с линейки на входа на службата за спешна помощ“, казва доктор Симона Амато, директорка на здравните служби на окръг в Лацио.

„Шератон“, който разполага с басейн и е разположен близо до голф игрище в Южен Рим, предостави 169 стаи за пациенти, като в 49 от тях са адаптирани за хора, имащи трудности да дишат самостоятелно.

Хотелът може да приема хора със симптоми, поставени под карантина, пациенти, които дават признаци на оздравяване, и пациенти, чието състояние не е тревожно, но имат нужда от медицински грижи.

В Италия, която беше първата европейска страна, засегната от коронавируса през пролетта, вече има над един милион заразени, като за денонощието от вторник до сряда дневният прираст на заразените бе над 3000, а смъртните случаи бяха над 600.

Италианският министър на регионалните въпроси Франческо Боча заяви, че правителството е резервирало 15 хиляди хотелски легла в цялата страна за пациенти с COVID.

Кристиан, медицински брат на 23 години, е настанен в „Шератон“, след като е проявил леки симптоми. Той живее с родителите си и се е уплашил да не ги зарази.

„Медицинският персонал е на разположение 24 часа в денонощието, те преглеждат всеки пациент по два пъти на ден. Стаята е комфортна и в нея има запаси с кислород“, казва Кристиан, който през първите дни е имал проблеми с дишането. „Дните са много дълги и убивам времето, като гледам филми на компютъра и уча“, разказва той.

Антонела Де Грегорио, мениджър на „Урбан Гардън Хотел“, предостави 50 стаи за пациенти без симптоми, които трябва да бъдат поставени под карантина, както направи и по време на първата вълна.

Всяка стая струва по 30 евро на вечер, които се плащат от регионалните власти. Гарантирана е достъпна медицинска помощ, но персоналът на хотела не влиза в контакт с пациентите.

„Предлагаме услуга и в същото време това ни позволява да се справим с някои разходи и да съхраним работни места“, казва Де Грегорио.

Още по темата