Почивката не е губене на време! Отдъхвайте си с чиста съвест

Почивката не е губене на време! Отдъхвайте си с чиста съвест

Изследване на американски експерти по маркетинг показа, че когато ежедневната почивка е приоритет, хората са по-щастливи и по-продуктивни, това е добре за психичното им здраве, съобщи ЮПИ.
Мнозина често изпитват угризения, ако решат вместо да прекарат допълнителен час в офиса, да се разходят в парка.
работа амбиция бизнесработа амбиция бизнесработа амбиция бизнесработа амбиция бизнес„Има много изследвания, които показват, че свободното време е полезно за психичното здраве и то ни прави по-продуктивни, намалява стреса“,
обясни Селин Малко, доцент по маркетинг от щатския университет на Охайо в Кълъмбъс. „Но ние установихме, че ако хората започнат да мислят, че почивката е губене на време, може да получат депресия и са по-стресирани“.
Учени от университетите на Охайо, Харвард и Рътгърс направили серия експерименти със студенти, за да установят какво се случва, когато продуктивността е единствената цел в живота, а забавленията са загуба на време.
Студентите, които гледали на почивката, спорта и забавленията като на загуба на време, били по-тревожни и стресирани, по-малко щастливи, установил един от експериментите.
В друг доброволците отговорили как са прекарали Хелоуин. Тези, които мислели, че развлечението е загуба на време, не се били забавлявали на празника.
Отрицателното отношение към почивката се прехвърля към отричане на всичко, което е забавно. Това проличало и в друг експеримент, в който участниците трябвало да прекъснат отегчителна работа, за да гледат кратко видео с котки.
Резултатите от изследването са публикувани в „Списание по експериментална социална психология“./Вести БГ

Още по темата