Нов опит за даването на Вашингтон на статут на щат

Нов опит за даването на Вашингтон на статут на щат


Палатата на представителите на американския Конгрес в четвъртък е одобрила законопроект за даването на столицата на страната на статут на щат. Както съобщават от пресслужбата на долната палата на американския законодателен орган, в подкрепа на предложението са гласували 216 законодатели, а 208 са гласували против.

За приемането на законопроекта сега той трябва да бъде одобрен и от Сената, а след това този документ може да бъде представен за подпис на президента на страната. Както е отбелязал по-рано вестник The Hill, одобрението на законопроекта от долната палата, където болшинство имат демократите, е било очаквано. Но  в Сената местата между републиканците и демократите са разделени поравно. Това означава, че документът едва ли ще набере  необходимата му за разглеждане и последващо утвърждаване поддръжка.

Конгресът на САЩ не за  първи път разглежда предложение за даването на американската столица на статут на щат. Например, през лятото на миналата година Палатата на представителите вече гласува подобен законопроект, но Сенатът така и не го утвърди.

Статусът на щат би позволил на окръга* да бъде  представен в Конгреса с двама сенатори и един конгресмен. Дискусиите за даването на столицата на статут на щат се възобновиха след случилите се в страната през миналата година протести и демонстрации, предизвикани от гибелта в Минеаполис  (щат Минесота) афроамериканеца Джордж Флойд, и свързаните с това спорове за задействането на силите на реда за успокоение на ситуацията. В частност, днешният статус на Вашингтон позволява на американския президент при извънредна ситуация да вземе под контрол столичната полиция.

 

Вашингтон 

(Washington, D.C.) е столицата на САЩ, а територията на града образува Федерален окръг Колумбия*, наричан често и само окръг Колумбия (District of Columbia) – единственият федерален окръг в САЩ. Смята се, че Вашингтон и Федерален окръг Колумбия представляват една и съща административна единица. 

Вашингтон е управляван от кмет и 13 члена на Градския съвет. Въпреки това Конгресът на САЩ има върховна власт над града и може да отхвърля местни закони. По тази причина жителите на окръга имат по-малко автономност, отколкото жителите на щатите. Окръгът има делегат на федералното правителство, който не може да гласува закони и същевременно е действащ в Конгреса, но не и сенатори. Жителите на окръга нямаха право да гласуват в президентските избори до ратифицирането на Двадесет и третата поправка на Конституцията на САЩ през 1961 година.

Вашингтон е наречен на Джордж Вашингтон, първият президент на САЩ. Името на окръг Колумбия идва от старо поетично име за Съединените щати, произлизащо от Христофор Колумб, което е излязло от употреба в началото на ХХ век. 

Още по темата