Президентът Радев в Рудозем: Опроверга Слави за служебните министри

Президентът Радев в Рудозем: Опроверга Слави за служебните министри

Президентът по Конституция има правото да решава на кого да връчи третия мандат. Ако сте чули моето изявление при връчването на мандата, трябва да сте разбрали и моите мотиви. Но, вижте, политиката е преди всичко отговорност. И е крайно време парламентарно представените политически партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея. Защото системното бягане от отговорност ще доведе до това, че тези партии ще бъдат санкционирани на едни следващи избори, ако стигнем пак до следващи избори“.
Това заяви пред журналисти в Рудозем президентът Румен Радев. В рамките на тридневното си посещение в Родопите държавният глава ще посети общините Смолян, Чепеларе, Рудозем, Златоград, Мадан и Неделино.
Президентът подчерта, че сме длъжни не да бъдем оптимисти, а да мислим рационално – какви ще са последствията ако не стигнат до споразумение в името на хората и не съставят редовно правителство.
„Дискутирахме проблемите на община Рудозем с кмета, тук искат незабавно решаване, не само тук, на много места. Това изисква работещ парламент и редовно правителство. Докога хората ще чакат решаването на елементарни проблеми. Ето затова говоря за отговорност.Колко избора трябва да преминем, за да разберем от предишните избори, че без диалог не става. А на тези избори сега, в рамките на този парламент, да разберем, че без коалиция не става.Колко време ще се учим, за да стигнем до вярното решение?“, каза Радев.
Президентът засегна и темата за това, дали подкрепя министри от служебния кабинет да бъдат в редовно правителство. Преди ден Слави Трифонов разкри в своето интервю пред БНТ, че министрите Кирил Петков и Асен Василев са предложили да останат в редовния кабинет на ИТН.
„Има много важна предпоставка. Тези министри трябва да видят какво е парламентарното мнозинство, което ще застане зад тях. Около какви принципи и приоритети ще се сформира това мнозинство, за да знаят те всъщност за кого работят и при какви условия“, заяви той..
За слуховете че Кирил Петков и Асен Василев може да съставят собствен политически проект, Радев заяви: „По Конституция всеки българин има правото да участва в политически проекти. Има и правото да организира свои политически проекти. Това е демокрацията. Служебните министри са хора – експерти в своята област, с доказан авторитет. Това са хора със свободна воля. Не мога аз като президент да кажа: Вие правете партия, вие отивайте като редовни министри в следващото правителство. Мога да подкрепям или не даден политически проект едва когато видя неговата структура, програма, неговата визия“.
За евентуални избори 2 в 1 Радев посочи: „Избори 2 в 1 са срещу духа на нашия Конституционен модел. И разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава. И това следва да се отчете. Да, разбира се, трябва да се търси баланс между цената на отделни избори, баланс между това хората да ходят, може и така да се случи три последователни недели. Но все пак трябва да отчитаме, че тези избори се правят в духа на нашата Конституция. Досега не е имало смесване никога в едно на парламентарни и президентски избори. В края на краищата нека Парламента да вземе това решение.“
Президентът заяви, че трябва спешно да се свършат много неща, предвид обстановката и кризите.„Много неща трябва да се свършат. И то трябва да се вършат едновременно. Ние очакваме от това НС да сформира редовен кабинет и в същото време да актуализира бюджета. Защото от отношението към тази актуализация ще проличи кои партии работят за нуждите на българите и кои партии работят за себе си. Да не забравяме, че има още една важна задача. Очаквам НС да вземе ясно отношение към внесения план за възстановяване и устойчивост./Вестник Марица
 
 
 

Още по темата