Исторически спад на енергията от въглищни централи в света през първото полугодие

Исторически спад на енергията от въглищни централи в света през първото полугодие


Световният капацитет за производство на електроенергия от въглищни централи е намалял през първата половина на 2020 година за първи път в историята заради пандемията от Ковид-19 и засилването на ограниченията. Това сочат данни от анализ на британския сайт Карбън брийф (Carbon Brief), цитирани от Франс прес.

От 1 януари до 30 юни са влезли в експлоатация нови централи с обща мощност 18,3 гигавата, а са затворени обекти, произвеждащи 21,2 гигавата. Това е нетен спад в световен план от 2,9 гигавата до 2,047 гигавата.

В проучването се припомня за сравнение, че през всичките първи шестмесечия на предходните две десетилетия, от 2000 до 2019 година, световният капацитет на въглищните централи е нараствал средно с 25 гигавата.

Отчетеният спад се обяснява с пониженото търсене на електричество заради пандемията и по-твърдите законови мерки срещу замърсяването, според доклада.

Развитието на нови термични централи е съсредоточено основно в Китай (+11,4 гигавата през 2020 година), докато затварянето на централи е основно в Европа и Обединеното кралство (-8,3 гигавата).

Има съмнения, че Китай иска да ускори производството на електроенергия от въглища, за да даде тласък на икономиката си след спирането, породено от епидемията от коронавируса в началото на годината.

Миналата година въглищата са били 57,7 процента от китайския енергиен баланс, което е спад с 1,5 пункта на годишна основа, но тъй като общото енергийно потребление е нараснало, то и електроенергията от въглища се е увеличила с 1 процент, според Националната статистическа служба.

Още по темата