Задължително трябва да има актуализация на бюджета

Задължително трябва да има актуализация на бюджета


„Задължително трябва да има актуализация на бюджета на страната“, заяви финансистът Георги Кадиев, заместник-министър на финансите в правителството на тройната коалиция и бивш депутат от БСП. Той даде пример с добавката от 50 лева към месечните пенсии на пенсионерите, която е предвидена само до края на март и ако правителството иска да продължи да ги дава, трябва да актуализира бюджета.

„Народните представители вече са внесли куп законопроекти, които предвиждат много разходи. Надявам се да не бъдат приети по начина, по който са предложени, защото ще е неразумно при липсата на допълнителни приходи“, посочи Кадиев пред БНР.

Според него е разбираемото нежеланието на правителството в оставка да актуализира бюджета. „По-скоро отиваме към служебно правителство, което няма право да прави актуализация, защото няма работещ парламент. Това измества всичко във втората половина на годината, когато може и да сме закъснели“, обясни той.

Георги Кадиев беше категоричен, че най-важното сега е да се промени начинът, по който се управлява държавата, за целта трябва да се отстрани ГЕРБ. „Не да се изчегъртва, а да се отстрани от управлението, защото наложи практики, които са неприемливи. … Различията дали си лява, или дясна партия са преодолими. Партиите трябва да се обединяват около това, което ги обединява, а не да се обясняват за това, което ги различава. Трябва да си подредят приоритетите – искат ли да сменят ГЕРБ, или не искат“, коментира той.

Финансистът подчерта, че правителство с мандата на „Има такъв народ“ може да бъде формирано само с подкрепата на „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“ и БСП. „Изключвам коалиция с ДПС, защото за мен те са част от статуквото на ГЕРБ“, подчерта Кадиев.

Той предупреди, че за да се избегне възможността някоя от партиите да оттегли подкрепата си и да се отиде на предсрочни избори, ИТН трябва да посочи конкретна програма и всички подкрепящи партии да се съгласят с това нещо предварително. 

Призивът му към новите партии в Народното събрание е да си изберат като враг или ГЕРБ, или БСП. 

„Да си подредят приоритетите. Не могат да водят войни едновременно с всички. Грешно е партиите на антистатуквото да се карат и да се нападат помежду си. Вместо да се концентрират към основния си противник, а това е ГЕРБ. Вътрешните караници са в полза на настоящото управление. Ако искат да го задържат, нека продължават“, каза още Георги Кадиев.

Още по темата