Проф. Витанов: Удържим ли вируса още седмица, чака ни спокойно лято

Проф. Витанов: Удържим ли вируса още седмица, чака ни спокойно лято

Удържи ли още седмица България на КОВИД фронта, ще се радваме на спокойно лято. Това предрече в профила си математикът на НОЩ – проф. Николай Витанов. Ето какво написа ученият от БАН:
„Кратка информация за ситуацията с COVID-19 за България за днес, 07.05.2021Ситуацията се развива според очакванията. както писах, ще изкараме празниците спокойно – в това включвам и края на тази седмица. Базовото репродуктивно число днес е 0.937,обхватът на заразата продължава да се свива, броят на активните случаи намалява.
Както вече знаете, посоката е 45000 – надолу, очакванията са да паднем под този брой. Здравната система се разтоварва, положението там се поуспокои. Но нека и те си починат хората малко.
Щитът днес – ядро – 18.5% – нарастване + 0.1%.Обхват на щита – 35.9%, нарастване + 0.1%.Щитът продължава да расте, което е добре.
Индикаторите за смяна на тренда имат ниски стойности. С други думи кучетата мълчат, смяна на тренда няма да има през тази седмица, през другата се очаква леко повишение на стойностите.
Засега благоприятният сценарий не е дестабилизиран. Дифузното разпространение на заразата спря във всички области на страната, както се очакваше. Ако удържим благоприятния сценарий следващата седмица и продължим нарастването на щита, лятото ще е спокойно“./Вестник Марица

Още по темата