Кипър очаква подкрепа от ЕС на утрешната среща ЕС – Турция

Кипър очаква подкрепа от ЕС на утрешната среща ЕС – Турция


Кипър очаква подкрепа от партньорите си от ЕС срещу Турция, заяви днес кипърският външен министър преди планирана среща на ЕС за обсъждане на евентуални санкции срещу Анкара във връзка със спор за морските ресурси, съобщава Ройтерс.

Агенцията припомня, че напреженията в Източното Средиземноморие се очаква да бъдат обсъдени на среща на върха на лидерите от ЕС на 1 и 2 октомври.

„Кипър разчита на ЕС и на своите партньори за солидарност в действие“, заяви кипърският външен министър Никос Христодулидис след среща с испанския си колега Аранча Гонсалес Лая.

„Конкретно отстояване на нашите общи ценности и интереси и прилагане на нашите собствени решения е от съществено значение“, добави той.

Кипър не дава съгласието си за санкции на ЕС срещу Беларус, защото иска по-твърди мерки от страна на съюза срещу Турция, която той обвинява в нарушаване на морските му права. Гърция подкрепя позицията на Кипър.

Високопоставени дипломати от ЕС посочват, че е малко вероятно ЕС да удовлетвори исканията на Кипър, след като Анкара се съгласи на преговори с Гърция по отделен, но сходен въпрос.

Турция разположи два кораба за проучвания в две отделни зони в Източното Средиземноморие тази година, предизвиквайки остри протести от страна на Кипър и Гърция. За една от зоните Атина твърди, че попада в континенталния й шелф, а за другата претендира Никозия. И в двата случая Анкара също настоява, че има юрисдикция.

Докато корабът, разположен в близост до Гърция, бе оттеглен от Турция, за да се даде възможност за проучвателни разговори между двете съюзнички от НАТО, то корабът в близост до Кипър – „Барбарос Хайредин Паша“ – все още действа югоизточно от острова.

„За съжаление … сигналите за деескалация не са разширени до Кипър“, посочи Христодулидис.

Лая каза, че е необходим диалог за решаване на проблема, а не едностранно действие. „/Това/ е, което Испания препоръчва между Гърция и Турция и което Испания препоръчва между Кипър и Турция“, каза тя.

Още по темата