Протести край Минеаполис заради чернокож, убит от полицайка

Протести край Минеаполис заради чернокож, убит от полицайка


Бурни протести имаше и снощи, седма поредна вечер, в предградието на американския град Минеаполис Бруклин Сентър, където преди седмица бяла полицайка застреля чернокожия Донте Райт, предаде Франс прес.

Близо 300 души протестираха цяла вечер пред местното полицейско управление. Предния ден полицията съобщи, че е арестувала към 100 души за нарушения на вечерния час и незаконни събирания.

Този път силите на реда останаха зад загражденията, издигнати пред участъка, а събралите се повече от сто демонстранти не си тръгнаха и след влизането в сила на полицейския час в 23 ч.

„Дойдох тук тази вечер, просто защото не можех да стоя безучастно“, заяви по време на протеста демократката Максин Уотърс от Камарата на представителите в Конгреса. „Трябва да бъде преустроена полицията в цялата страна. Трябва да намерим нов начин за справяне с проблемите в обществото, без хора, главно цветнокожи, да биват убивани от полиция, на която плащаме да ни защитава и да ни служи“, допълни Уотърс, представителка от Калифорния. Тя уточни каза че ще остане в щата Минесота поне до понеделник, за да присъства на съдебния процес в Минеаполис срещу белия бивш полицай Дерек Шовин, обвинен в убийството на чернокожия Джордж Флойд през май миналата година.

„Джордж Флойд бе убит преди по-малко от година и след като животът на Донте Райт бе отнет от друг полицай, се запитах защо става така“, коментира Джон Дабла от Минеаполис, 28-годишен, възпитател в местно училище.

Чернокожият Донте Райт бе застрелян в Бруклин Сентър при обикновена пътна проверка. Полицайката Кимбърли Потър обясни, че по погрешка е стреляла с пистолета, а не с тейзъра си. Тя бе арестувана в сряда и се очаква да й бъде повдигнато обвинение в убийство по непредпазливост.

Още по темата