Как мото каската може да спаси живота ви?

Как мото каската може да спаси живота ви?

Мото ездата е наистина уникално изживяване. Кара ви да се чувствате живи и пълни с енергия. Навярно мотоциклетизмът е една успешно реализирана ваша детска мечта, а днес имате възможността да ѝ се насладите в пълнота. Радостта от свободата и чувството на удовлетвореност обаче за нищо на света не бива да вземат превес над трезвата мисъл.

В следващите редове насочваме вниманието ви към осигуряването на мото екипировка и конкретно един от ключовите ѝ елементи – каска за мотор. Как мото каската може да спаси живота ви и защо не бива да пренебрегвате значението ѝ?

моторист с каска за мотор

80% от инцидентите с мотоциклети не са завършили с фатален край, благодарение на носенето на мото каска

Статистически данни сочат, че при 80% от случаите на инциденти, станали с мотоциклет, мотористите са останали живи поради факта, че са носили каска. Тези цифри са достатъчно показателни за това колко важно значение има носенето на каска за любителите на мото ездата.

Моторите са сред категориите МПС, които са в пъти по-опасни, отколкото което и да е друго МПС, участващо в движението по пътищата. Малкият им размер, в комбинация с откритото тяло на ездача и високите скорости, които развиват, са водещи предпоставки за участието им в тежки пътни инциденти.

В сравнение с водачите на коли, мотористите, шофиращи без мото екипировка, са изложени на значително по-голям риск. При евентуален удар автомобилът би могъл да понесе голяма част от него, а водачът да се размине с леки травми. При участието на моторист обаче цялата сила на удара, независимо от скоростта, се поема от него самия.

Въпреки че другите части на тялото са не по-малко важни, охлузвания, счупвания и други по-леки наранявания могат да бъдат лечими. Ударите в областта на главата обаче могат да бъдат фатални. Каската е в състояние да осигури надеждна защита именно на най-важната част от човешкото тяло – главата.

каска за мотор отворен модел

Законът задължава мотористите да носят каска, докато управляват мотоциклета си

Актуалната нормативна уредба у нас определя ясни правила за движение по пътищата за всички участници в движението. Мото ездачите не правят изключение в това отношение. Законът за движение по пътищата ясно регламентира задължението на водачите на моторни превозни средства тип мотоциклет да носят каска за мотористи. Липсата ѝ по време на управление на мотора се наказва с глоба в размер на 50 лв.

Нормативната уредба и глобите обаче не бива да бъдат единствените фактори, които да респектират мотоциклетистите. Всеки любител на високите скорости следва да е наясно какви рискове носи липсата на екипировка за мотоциклет и главно каската за мотор.

Тук е важно да отбележим, че задължението за носене на каска за мотор важи както за управляващите мотори по пътищата, така и за тези, които го правят на специално обособени за целта места, каквито са мотопистите например.

Ездачите на кросови мотори се нуждаят от специална каска за кросов мотор. Т.нар. кросова каска се проектира за нуждите на любителите на екстремната мото езда. Тя има отличителни дизайнови и функционални характеристики спрямо другите видове моторни каски, използвани при карането на пистови и по-малки мотори.

Още по темата