Конституционният съд на Румъния отмени глобите за неспазване на ограниченията заради епидемията

Конституционният съд на Румъния отмени глобите за неспазване на ограниченията заради епидемията

Конституционният съд на Румъния отмени глобите за неспазване на ограниченията за придвижване, въведени заради пандемията от COVID-19.

Съдът прие жалба, подадена от омбудсмана Ренате Вебер, и постанови, че нормативният акт, с който бяха въведени глобите, е недостатъчно предвидим и липсват ясни критерии за размера на глобите. Съдът обяви нормативния акт за противоречащ на конституцията. За да паднат глобите обаче, те трябва да бъдат обжалвани пред съдилищата.

Лидерът на опозиционната в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку призова правителството да предприеме незабавни действия, за да не се стигне до блокиране на съдилищата със съдебни дела.

Около 300 000 глоби са наложени по време на извънредното положение, въведено в Румъния заради пандемията на 16 март. То бе удължено веднъж и сега се очаква да бъде заменено със „състояние на тревога“ от 15 май. По време на извънредното положение бяха издадени няколко военни наредби, които регламентираха различни ограничения за населението с цел спиране на разпространението на новия коронавирус. Събраната сума от глоби бе изчислена тези дни на около 130 000 долара, съобщи ДПА. Образувани са и 538 съдебни дела за неспазване на ограниченията.

Заради пандемията Румъния забрани излизането на всички извън домовете им, с изключение на случаите, при които хората ходят на работа, до лекар или аптека, за покупки от първа необходимост и за извеждане на домашни любимци. Хората над 65 години имат право да излизат от дома си между 11 и 13 ч.

Премиерът Лудовик Орбан заяви, че е шокиран от решението на Конституционния съд за отмяна на нормативния акт за глобите и коментира, че „на властите им се пречи да защитават здравето и живота на румънците“. „Това е призив за анархия и неуместно поведение“, коментира Орбан, цитиран от ДПА.

Лидерът на партия Алианс на либералите и демократите Калин Попеску Таричану заяви, че неговата партия, заедно със СДП и партия „Про Румъния“, е изготвила законопроект, с който въпросните глоби ще бъдат анулирани автоматично, а не чрез съда, информира още Зиаре. Таричану каза, че техният законопроект ще попречи на това 300 000 румънци да препълнят съдилищата, да губят пари и време, да блокират работата на съда и да увеличат риска от заразяване.

По последни данни броят на заразените с новия коронавирус в Румъния е 14 107 души. Жертвите на болестта тази сутрин нараснаха на 868.

Още по темата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *