Българската икономика ще бъде ударена тежко, БВП ще спадне с 10 на сто

Българската икономика ще бъде ударена тежко, БВП ще спадне с 10 на сто


За съжаление българската икономика ще бъде ударена много по-тежко, отколкото министър Владислав Горанов и икономическият екип на правителството обявиха преди два месеца. Ако се отървем с 10% спад на БВП, трябва да сме щастливи. Това заяви Валентин Василев, бивш министър на търговията и туризма.

По думите му най-тежко ще пострадат бедните страни като нашата, които за разлика от богатите нямат достатъчно финансов ресурс, за да реагират в тази ситуация. Голям проблем за българската икономика, според Василев, също така е фактът, че трябва да изчака започването на възстановяването на работата на предприятията в развитите страни, защото нашите заводи произвеждат части за тях. 

Един от най-големите инвеститори в България са нашите емигранти, които внасят в страната 1 милиард годишно по банков път, според данните на БНБ, а заради пандемията те са се върнали в страната и са се записали на трудовите борси. Така не само губим приходите от тях, но и ще имаме нови разходи, прогнозира Василев пред bTV.

Според бившия министър на търговията и туризма трябва да се ревизира разходната част на бюджета за тази година, която е останала непроменена, така че да се спестят пари от администрацията, която два месеца не е работила, но е взимала заплати. Василев смята, че правителството трябва директно да даде пари на най-бедните и най-засегнатите от кризата, а тези средства така или иначе ще влязат в потреблението и ще повдигнат брутния вътрешен продукт. 

Колкото до намаляването на ДДС за ресторантьорския бранш, то само ще „покрие загубите на тези хора“, смята Валентин Василев, според когото летният туристически сезон е засегнат и не трябва да възлагаме големи надежди на него.

Василев също се присъедини към призива на министър Ангелкова българите да изберат нашето Черноморие за лятната си почивка, но отбеляза, че нашите сънародници са не по-малко засегнати от хотелиерите заради развитието на кризата с коронавируса, така че е добре да се помисли за намаляване на цените. Хотелиерите трябва да се замислят защо нашите сънародници не искат да почиват при тях, добави Василев.

 

Още по темата