Пристанището на Бейрут отново гори (ВИДЕО)

Пристанището на Бейрут отново гори (ВИДЕО)

Малко повече от месец след опустошителната експлозия в Бейрут, колона черен дим се появи отново над пристанището на ливанската столица в четвъртък, съобщи ВВС, цитирана от БГНЕС. Все още не е установена причината за пожара. 

По предварителна информация от ливанските военни се е запалил склад за гуми, който може да съдържа и бидони с масло.

Според очевидци обаче димът се издига от частта на пристанището, където е бил разположен епицентърът на експлозията, унищожила по-голямата част от града в началото на август.

Потребителите на Tуитър публикуват снимки и видеоклипове и насърчават гражданите да отворят прозорци и да се отдалечат от тях.

На 4 август в резултат на две експлозии, които последваха една след друга, в Бейрут бяха убити около 190 души, 6 хиляди бяха ранени. Взривната вълна унищожи напълно по-голямата част от пристанището и околните квартали. Трагедията беше причинена от голяма пратка амониев нитрат, която е била складирана в пристанището, без да се спазват мерките за сигурност.

Пристанището е жизненоважно съоръжение за ливанската икономика, изградено главно върху вноса. Благосъстоянието на повечето ливанци се влошава от година на година. В допълнение към вътрешните проблеми, икономиката на страната през последните години е изправена пред сериозни удари отвън – приток на сирийски бежанци и пандемия на коронавирус.

Източник: Actualno.com

Още по темата