Пътната обстановка у нас се усложнява, властите апелират да се шофира внимателно

Пътната обстановка у нас се усложнява, властите апелират да се шофира внимателно

Санкционирани са фирмите, които поддържат АМ „Тракия“ и Софийския околовръстен път
Вмомента пътищата се обработват, има затворен път за почистване – Завет – Острово, в област Разград. Там няма много сняг, но вятърът е бурен и създава преспи на платната, особено в Североизточна България, където обстановката ще се усложнява още повече.
Това съобщи на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.
Той отбеляза, че през нощта обстановката се е усложнила в цялата страна, като рязко са падали температурите и е имало умерен, а на места и силен до бурен вятър, което е затруднило работата на снегопочистващата техника и пътуването на шофьорите.
След анализ на изминалото денонощие за изпълнението на договорите на снегопочистващите фирми от АПИ са взели решение да наложат санкции на поддържащите фирми на АМ „Тракия“ и на Софийския околовръстен път /СОП/ на стойност общо 50 000 лева за ненавременни действия при усложнената обстановка снощи на магистрата и за неизпълнение на дейности на СОП.
Санкцията за дружеството, което поддържа магистралата, е около 30 000 лева, а 20 000 лева на фирмата, която се занимава с почистването на сняг на СОП.
От АПИ заявиха, че ще са безкомпромисни към действията на снегопочистващите фирми. Терзийски каза, че при предходната усложнена ситуация – във Варна и Добрич, са наложени санкции на поддържащите фирми в размер на 52 000 лева.
За инцидента от вчера, на осемнадесети километър на магистрала „Тракия“ – в посока Бургас, където се наложи изваждане на аварирал тир, Терзийски поднесе извинение на шофьорите, на които се е наложило да чакат заради недобросъвестни водачи, които са навлезли в аварийната лента и са забавили работата на техниката, ангажирана с изваждането на тежкотоварното превозно средство.
Те са затруднили и снегопочистването на участъци от магистралата.
Терзийски призова шофьорите да тръгват подготвени на път и да има търпение, когато се затварят участъци за почистване и опесъчаване, като спазват разпоредбите на органите./ Vesti.bg

Още по темата