Проф. Генчо Начев: Заради правилната тактика не сме като САЩ, Италия и Испания

Проф. Генчо Начев: Заради правилната тактика не сме като САЩ, Италия и Испания


Благодарение на правилната тактика и стратегия на правителството и Щаба избегнахме съдбата на други държави като САЩ, Италия и Испания. Успяхме да ограничим разпространението на заболяването. От голямо значение бяха тези хора, които бяха дисциплинирани. Това заяви пред NOVA кардиологът и директор на болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.

Той подкрепи решението за отбелязването на 24 май при строги епидемични мерки, тъй като риск от заразяване все още е налице.

„Мисля, че навреме се облекчиха всички мерки, защото те бяха съобразени с анализ на реалната действителност. Апелирам още веднъж към българските граждани да не забравят, че опасността още не е преминала. Аз съм оптимист по природа. Дори коронавирусът да се завърне през есента, той ще се срещне с наличен имунитет в част от населението, няма да е нов. Мисля, че до септември ще сме по-подготвени за среща с вируса, отколкото сега“, коментира проф. Начев. Той подчерта, че създаването на ваксина е близо.

Положителното от пандемията е, че много хора са си припомнили, че трябва да се спазва лична хигиена, отбеляза кардиологът.

„Първото, което съветвахме нашите пациенти, беше да не тичат към болниците, ако имат някакъв проблем. По този начин пазихме от една страна персонала на болницата, от друга страна – здравето на пациентите. Защото нашите пациенти са сърдечно болни, със сърдечно-съдови заболявания и са по-податливи на всяка инфекция“, обясни проф. Начев.

Според него разумното поведение в подобна ситуация е да направиш всичко възможно, за да опазиш околните. Медикът обаче посочи като разумно ако са налице някакви оплаквания, те да не се неглижират заради страх от коронавируса. Проф. Начев препоръчва на пациентите си да се свържат с лекар, ако не се чувстват добре.

Още по темата