Отварят детските градини и ясли от 22 май

Отварят детските градини и ясли от 22 май

Възстановяват работата на детските градини и ясли от 22 май. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг.
Кметовете на общини са задължени да организират рестарта на детските заведения според спецификата на населените места. Градоначалните ще имат крайната дума по всички условия, които трябва да се осигурят, за да се гарантира животът и здравето на децата.
Първият ден ще се измерва температурата на детето с живачен терометър, а родителите ще подпишат декларация, с която заявяват, че са запознати с мерките, които трябва да се спазват и рисковете от присъствието на детето в заведението.
Посещението няма да е задължително, а това няма да е обвързано със социалните помощи. Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.
Той допълни, че очакват предимно частните детски градини да отворят в петък. А общините да решат до 1 юни дали ще отварят детските градини.
Голяма част от занятията следва да се провеждат на открито, каза още Вълчев.
Той сподели, че се очаква децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бъдат между 12 и 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация.
Ако се установи заразяване, ще се действа по същия начин, както с други заболявания като например варицелата, заяви главният държавен здравен инспектор – доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев. Той добави, че не се притесняват за децата, а за персонала.
Ананиев допълни, че предвиждат извадково тестване на персонала.
Във Франция се споменава за 70 затворени училища заради заразата след като отвориха отново, за детски градини и ясли няма установени, добави ген. Мутафчийски.
Предвижда се дезинфекция на детските площадки, дворните пространства и вътре в сградата, при това с най-добрите дезинфектанти, каза още здравният министър.
Децата с хронични заболявания също ще могат да се върнат в детските градини, но това е решение на родителите, ако те преценят.
Вълчев апелира родителите да не пускат децата на детска градина, ако живеят с възрастни хора или използват градски транспорт.
Ще има по-голям диапазон, в който да се взимат децата от детската градина, като те ще бъдат предавани на родителите на открито, ако не вали./Dariknews/

Още по темата